16 Eylül 2009 Çarşamba

Bir Özgünlük Sorunsalı: Emre Altuğ

Televizyonda şans eseri (ya da bilerek isteyerek de olabilir zevk meselesi) Yalın ve Hadise’nin son kliplerini seyrettiyseniz özgün duruşlarına rağmen ikisinin de pek çok ortak özelliğe sahip olduğunu göreceksinizdir. İki klibin de kamera arkasının dinamik hayatını objektifin önüne taşıyarak (tüm klip setinin çalışmasını izleyebilmemiz, teknik ekibin etrafta dolanması vb…) yarattığı atmosfer bir yana, bu atmosferi canlı tutmak için kullandıkları asıl hile ise tüm klibi kesme kullanmadan, tek planda kotarmaları.

Hadise ve Yalın’ın kliplerindeki bu benzerliğe iyi niyetle tesadüf diyelim. Bu setlerde çalışan insanların az çok aynı küçük cemiyetin üyeleri olmasının fikir paylaşımını doğurması çok olağandır.

Bu kliplerdeki benzerlik yüzümde hafif bir tebessüm yarattı, ancak ne yazık ki bizim klip tarihimiz naif benzerliklerin ötesinde pek çok vaka ile sabıkalı. Beş yıl önce Emre Altuğ’un Aşk-ı Kıyamet için çektiği klip belki de gelebileceğimiz son noktadır.

Aşk-ı Kıyamet'ten evvel 2002 yılının önemli bir kısa filminden bahsetmek lazım. Festival tutkunları bilirler, 2002 yılında tüm dünyadan 11 sinemacı, 11 Eylül 2001 saldırılarını konu alan 11 kısa filmlik bir seçki hazırlarlar. Ken Loach ve Samira Marhmalbaf gibi isimlerin yer aldığı 11'09''01 adlı projede ünlü oyuncu Sean Penn de bir filmiyle katılır. Şimdi Sean Penn'nin yönettiği filmi seyredelim:



Filmin tüm dünyada büyük ilgi gördüğünü söylemeye gerek yok herhalde. Bundan iki sene sonra ise Emre Altuğ'un şarkısı için çekilmiş olan klibe şimdi de bakalım:




Tarihimizin karanlık sayfalarında başlayan yolculuğumuz ileriki günlerde benzer haberlerle devam edebilir. Eklenenlerin güncel olaylar olmaması dileğiyle...
Share This
Subscribe Here

0 yorum:

 
Avaz Avaz Dergisi

izliyorlardı

Avaz Avaz Copyright © 2011 BeMagazine Blogger Template is Designed by Blogger Template
In Collaboration with fifa