23 Eylül 2009 Çarşamba

Haydi Atari "Çalalım"!

Bir zamanların kültü elektronik müzik, pop sektörü ile zoraki bir çiftleşme sonucu artık hayatımızda kendisinin hiç beklemediği ölçüde yer edinmiş durumda. Teknolojinin gelişimi artık elektronik müziğe istendiğinde senfoni orkestrasını bile taklit edebilme yetisi verirken gizemli bir azınlık, bu gelişime uzun süredir tüm güçleriyle meydan okumakta. 8-bit müzisyenleri elektronik müziğin ortodoksları olarak tüm teknik sonsuzluğa inat 70 ve 80'lerin enstrümanlarıyla müziklerini yapıyorlar. Enstrümanları eski ancak bir dönemin çocukluğu kadar da köklü. Commodore 64'ler, gameboylar ve atariler ile yapılan müzik sıkıcı olabilir mi?

Tamamen eski oyun konsolları ve bilgisayar sesleri ile üretilen 8 bit müziği(daha geneli kapsayan adıyla Chiptune) aslında 1951'de ilk kez denenmiş, 70'lerde atari konsolları ile bir süreklilik kazanmış ama asla dinleyici kitlesini büyütememiş bir tür. Bu durumda 90'lara kadar süren canlı performans imkansızlığın payını belirtmeye gerek yok. 2000'lerde ise türün büyük bir canlılıkla ayağa kalktığı, anime ve oyun soundtrackleri ile hayran kitlesini genişlettiği gözlenmekte.

Aşağıdaki video 8 bit müziği hakkında fikir sahibi olmanızda yardımcı olacaktır. 8 Bit Weapon adlı grup 2000'de kurulmuş ve konsol müziği üzerine yoğunlaşmış bir oluşum. Grubun kurucusu Seth Commodore 64, 128 ve Game Boy "çalarken", Michelle AppleII ve commodore sesine ayarlanmış baterileri çalmakta. Çeşitli oyunlar için düzenlenen partilere soundtrack hazırlayan grup 2007'de de Commodore 64'ün 25. yılı şerefine düzenlenen partide sahneye çıkmış.

Share This
Subscribe Here

1 yorum:

yigilante on 26/9/09 3:01 ÖS dedi ki...

Bir de Gameboy Rocker diye bi şarkılarını buldum 8 bit Weapon'un. ilgilenenlere duyurulur...

 
Avaz Avaz Dergisi

izliyorlardı

Avaz Avaz Copyright © 2011 BeMagazine Blogger Template is Designed by Blogger Template
In Collaboration with fifa