24 Eylül 2009 Perşembe

Rammstein Ayrıntıda Gizlidir


Son günlerde malum klibi ile pek çok hayranını şaşkına çevirip ülkemizde de "Aşk-ı Memnu'ya tepki gösteren Rtürk'ün konu hakkında yorumu ne oldu acaba?" sorusunu akıllara getiren fenomen grup Rammstein, tarihinde pek çok ilginç haberi de barındırıyormuş meğer.İşte grubu yeni eski tanıyan herkes için tadımlık Rammstein bilgileri:

- Meşhur Alman grubunun adı, 28 Ağustos 1988 tarihinde 70 kişinin ölümü ile sonuçlanan uçak kazasının gerçekleştiği bölge olan Ramstein'dan geliyor. Grup üyelerinin bu isimle uzun soluklu bir yol alma fikirleri yokmuş (Hatta bu sebepten bir "m" fazla yazdıklarını bile çok sonra farketmişler!), daha sonra grubun ismini Erde(Dünya), Milch(Süt) ya da Mutter(Anne) ile değiştirmek istemişler ama grup Rammstein olarak çoktan o dönem ün salmaya başlamış.

-Grubun solisti Till Lindemann'ın babası Werner Lindemann, 1985 yılında sosyalist çocuk edebiyatındaki başarılarından ötürü Almanya'daki en önemli çocuk edebiyatı ödülü olan Alex-Wedding ödülünü kazanmış. Ölümünün ardından 1994'te yazarın ismi Almanya'da bir okula verilmiş. Till Lindemann da müziğin yanında uzun süredir şiir ile uğraşmakta. Şarkıcının 2002 yılında basılmış bir şiir kitabı bile var.

-Till Lindemann, kaderin bir cilvesi sonucu yolunu müzik ve edebiyata çevirmiş gibi gözüküyor. Gençliğinde başarılı bir yüzücü olan Lindemann, 1980 Moskova Olimpiyatları'nda Doğu Almanya'yı temsile aday bile gösterilmiş ancak aynı sene Roma'daki Avrupa şampiyonalarında otelden izin almadan uzaklaştığı gerekçesiyle adaylığı geri çekilmiş!

-Till Lindemann'ın haberlerinin sonu yok gibi. Şarkıcının bitmiş evliliğinden bir çocuğu var. Eski karısının Lindemann'ın kızı dışında bir çocuğu daha var, çocuğun babası ise grubun gitaristi Richard Z. Kruspe.

-Rammstein'ın Rosenrot albümündeki Zerstören (Yıkmak) şarkısının girişindeki Doğu/Güneydoğu Anadolu ezgisi şarkının eski kimliğiyle ilgili pek çok ipucu barındırıyormuş meğer. Grup şarkı ile Irak Savaşı'nı ve Bush yönetimini eleştirmeyi amaçlıyormuş ve şarkıya ilk başta verdikleri isim de "Ankara" imiş!
Share This
Subscribe Here

6 yorum:

candaş on 24/9/09 10:59 ÖÖ dedi ki...

ramstein amerikan üssü. bu abilerin de politik görüşü hep tartışılıyor zaten belki alakası vardır
http://en.wikipedia.org/wiki/Ramstein_Air_Base

yigilante on 24/9/09 11:43 ÖS dedi ki...

kendilerini sola sempati duyan yalnız savaşçılar olarak görüyo adamlar. Politik meşruiyetleri çok sağlam değil, o yüzden her tarafa çekilmeleri çok rahat.

snw on 25/9/09 12:29 ÖÖ dedi ki...

İşte o yüzden solla etiketlemek ne kadar mümkün emin değilim. Extremist adamlar, son hamleleri de ona istinaden zaten.

candaş on 25/9/09 4:26 ÖS dedi ki...

şimdi sol olayı biraz garip kalıyor. benim aklımda da amcalar nazi sempatizanı diye kalmış :/ nazizim diyince de hem nasyonel hem sosyalist bir görüşten bahsediyoruz ki bugünkü anlamlarıyla düşündüğümüzde bu sentez hayko cepkin'in ilahi söylemesi kadar ilginç:/

benim şahsen gözlemleyebildiğim amerikan karşıtı, "avrupacı" bir duruş var ortada :/

şu iki paragrafı da 2.dünya savaşı sonrası almanyasının böğrüne çakılmış amerikan üssü ramstein ile kesiştirerek kendi içinde tutarlı, bir o kadar da atmasyon bir tahlil yapıyorum. her zaman yapmam bunları :/

candaş on 25/9/09 4:35 ÖS dedi ki...

son hamle diyince ne hamleydi demek istiyorum bu arada :/ yok onu demeyecektim, amcalar "amoral" bir çizgi çiziyorlar gözümde. nietzsche (bakmadan yazabiliyorum) geliyor aklıma amoral diyince ilk, mevzuyu hitler'e bağlıyorum ve aslında göründüklerinden daha tutarlı ve geniş perspektifte bütünlüklü bir felsefi altyapıya sahip olabilecekleri aklıma geliyor :/ rus piyasası için moskau'yu kavırlamaları dahil değil tabii :/

yigilante on 26/9/09 1:45 ÖÖ dedi ki...

adamların felsefi altyapıları var o tartışmasız, zaten şarkılarında Goethe'ye Schiller'e falan gönderme yapıyorlar entellektüel bir birikim de söz konusu. Adamları radikal avrupa sağ gibi gösteren şey tamamen fiziksel görünümde seçtikleri yol, müzikal yapıları bile pek çok neo-faşist alman grubundan farklı.

Onların kendilerini çizgisiz gösterme çabalarının temelinde grubun doğu almanya doğumlu bi grup olması yatıyor. İlk gençliğin batı lüksünden uzak bir şekilde "Stasi"ler arasında geçmesi gibi bir durum var Rammstein üyelerinin hayatında. Hal böyle olunca grubun sol ajitasyona tepkili olması da aşikar. Onlar kendi tavırlarını kliplerinde aykırılıklar kullanarak yapmayı seçiyorlar, hitap ettikleri kitleye uygun bir yol onlarınki.

ha ama dersen ki pussyi göklere mi çıkarıyosun sansüre karşı savaşta, hayır derim; ne atsak yer bizim hayranlar tadında, eski özenlerinden uzak bir şarkı çünkü.

 
Avaz Avaz Dergisi

izliyorlardı

Avaz Avaz Copyright © 2011 BeMagazine Blogger Template is Designed by Blogger Template
In Collaboration with fifa