30 Kasım 2009 Pazartesi

1-Hit Wonder: Macarena


Önce sağ kol, sonra sol kol öne (Kolların omuz hizasında olmasına dikkat edilmeli).

Ardından avuç içleri görünecek biçimde elleri çevirin, sağ ve sol tabii ki (Bu sağ ve solları ihmal etmeyin, her harekete uygulamanız gerekiyor). Fakat bunları yaparken unutmamalısınız ki, şarkı boyunca bir yandan da ayaklarınızdan aldığınız kuvvetle hafifçe süzülmeniz gerek. Diğer kısımda omuzlarınıza ellerinizin değmesi olacak (Kolları çarprazlamayı unutmayın). Çarprazlamayı başınızın arkasına ellerinizi götürerek çözün. Sonrasında elleri baştan kalçaya omuzda olduğu gibi çarprazlayarak götürün. Ama bu seferde ellerinizi kalça üzerinde çözmelisiniz. Ellerinizi çözdükten sonra hafifçe eğilin, sallanın ve hafifçe zıplayarak yönünüzü değiştirin.
1-Hit Wonder serimizin ikinci bölümüne 90'lara ait karelerden birinin tasvirini yapmaya çalışarak başladım. Yaptığım tasvir yukarıda da görüleceği gibi nam-ı değer Macarena'nın dansına ait.



Ülkemin insanları; erkek, kadın, yaşlı, genç, amca, teyze demeden  bir şekilde bu dansa bulaşmış, yukarıdaki karenin içinde kendine yer bulmuştu. Bu bir salgındı. Sadece bize özgü de değil, dünyanın her yerinde bu böyleydi.
 Macarena'nın dansını anlatan videolar yayınlanıyor, hatta Macarena filmlere bile konu oluyordu. Bilgisayar ekran koruyucuları bile Macerana'dan nasibi almıştı. İlkokul müsamerelerinin vazgeçilmezi bu şarkıda dans eden tayt giydirilmiş çocuklardı (Evet, onlardan biri de bendim). Lafın kısası şarkı ve şarkının dansı her yerdeydi, kuşatılmıştık. Zihinsel bir işgal durumu söz konusuydu. Şarkıyı duyamadığımız zamanlarda kafamızda çalıyordu durmadan. Olur olmadık dans da edebiliyorduk haliyle. Özellikle sahiller, kumsallar '96 yazının favori dans mekanlarıydı.


Müzikle alakalı aklımda kalmış en eski anılar galiba bunlar. Düşünüyorum, hafızamı zorluyorum daha geriye gitmem imkansız.
Macarena yaldızlı harflerle kafamda yerini bellemiş, belki kendinden  öncesine de ket vurmuş. Bugün için şarkının bu durumu bana garip gelse de, hayatımda bu kadar somut etkilere sahip bir şarkı daha var mı bilemiyorum.

Kitleler içinde geçerli bu zihin işgali durumu. Her ne kadar birçoğumuz şimdi burun kıvırsak da -yukarıki paragraflarda da değindiğim gibi -bir dönem için bu şarkı hayatımızda fazlaca yer edinmişti. Lakin şarkının parlayıp sönmesi de bir o kadar hızlıydı. Zaten kaçımız şarkıyı söyleyen grubun ismini biliyoruz ki?

Diyeceğim o ki,
VH1'in da nitelediği gibi şarkı gelmiş geçmiş en iyi 1-Hit Wonder'dı. Bu etiketi layıkıyla taşıyordu.

Son olarak şarkıyla ilgili  çarpıcı bir bilgi:

-
Macarena bugüne kadar yapılmış en büyük latin hiti, tam olarak 11 milyon satmış tekliğiyle. Şarkı Billboard listesinde 60 hafta kalarak bir rekora imza atmış durumda. Ayrıca şarkının bu haftaların 14'ünde 1 numarada yer aldığının da altını çizmek gerek.

Share This
Subscribe Here

2 yorum:

Adsız dedi ki...

gayet gözel ve de önemli bir bilgilendirme olmuş, teşekkürler ....

balacan on 1/12/09 5:06 ÖS dedi ki...

yaşasın! çok tatlı bir olay bu! sevdim ölüümüne! :D iyi ki varsın macarena!!!

 
Avaz Avaz Dergisi

izliyorlardı

Avaz Avaz Copyright © 2011 BeMagazine Blogger Template is Designed by Blogger Template
In Collaboration with fifa