26 Şubat 2010 Cuma

Hello, I'm Johnny Cash

İnsan hayatındaki tesadüflere bayılıyorum. Bugün aklımda hep Johnny Cash şarkıları vardı. Az önce öğrendim ki bugün Johnny Cash'in doğum günüymüş. Harika!
Johnny Cash 26 Şubat 1932'de Amerika'da doğdu. Diğer bir deyişle 1929 ekonomik krizinde geçiriyor çocukluğunu. Ve sonraki yılları hep bir buhran halinde; özellikle kardeşinin kolunu testereye kaptırması onu büyük bunalıllara sürüklemişti. Çoğumuz ölümünün ardından çekilen filmi I Walk the Line'ı izledik. Bu yüzden tüm bu ayrıntıları geçme hakkını buluyorum kendimde (bilenler bilmeyenlere anlatsın misali). Bu yazının meselesi Johnny Cash müziğini ortaya çıkaran etkenleri incelemek değil, onun müziğinin nasıl bu kadar önemli bir yere geldiğini ve bugünün müziğini nasıl etkilediğini sorgulamak.

Johnny Cash, bir country müzik şarkıcısıydı. Bunun yanında müziğinde rock'n roll, blues ve folk tınılarını da dinliyoruz. Şarkı sözleri ve besteleri, tıpkı sesi gibi, karanlık ve derindi. Sık sık acıyı, duygusal bunalımları ve insanın dertlerini ağırlıyordu sözlerinde. Çocukluğunda Amerikan bunalımını tatmıştı, İkinci Dünya Savaşı da cabası. Sonra askerlik yılları, hapisane günleri, uyuşturucu bağımlılığı...  Kıssadan hisse: Amerikan halkının Johnny Cash'i sevmemesi mümkün değilmiş resmen. Cash, onların dilinden anlatıyordu onlara, onların dertlerini.


Johnny Cash birçok rock yıldızını derinden etkilemişti. Nick Cave, Bob Dylan, Placebo, U2... Hepsi Cash'e olan saygılarını konserlerinde belirtmişlerdi. Placebo, Cash'in ölümünün ardında Enterfolds şarkısını Cash için söylediğini ifade ediyordu, Nick Cave ise Cash'in The Mercy Seat yorumundan sonra şarkıyı Cash'in şarkısı olarak nitelendiriyordu. Hem yaşamının son deminde yaptığı tüm bu popüler şarkı yorumları Cash'in yeni nesil tarafından da anlaşılmasını sağlamıştı. Hele Bob Dylan ile birlikte yaptıkları çalışmalar, hem iki sanatçının hem de country müziğin manen zenginleşmesini sağlamıştı.

Johnny Cash, country müziğe uzak insanlar için bile büyük anlam ifade ediyor. Country müziğin sürekli tekrar eden, çok çeşitlilik göstermeyen şarkıları Cash'de farklı bir tat buluyordu. Bu bir gerçek ki bu farklılaşmaydı Johnny Cash'i bu kadar değerli yapan.


Şimdi izninizle Johnny Cash'i iki video ile anmak istiyorum. Birincisi benim ve herkesin gözünde Cash'i Cash yapan şarkı: I Walk the Line'ın bir televizyon programı için çekilen bir canlı kayıt. Cash, her zamanki gibi "Hello, I'm Johnny Cash" diyerek selamlıyor dinleyicilerini.



İkincisi ise Cash'in Nine Inch Nails şarkısı Hurt'ü söylediği video. Cash'in NIN şarkısı söylemesi, müthiş bir şeydi. Video klipteki semboller ise düşündürücü.

Share This
Subscribe Here

0 yorum:

 
Avaz Avaz Dergisi

izliyorlardı

Avaz Avaz Copyright © 2011 BeMagazine Blogger Template is Designed by Blogger Template
In Collaboration with fifa