22 Mayıs 2011 Pazar

Oradaydık: Tasarım Alaturka Sergisi

Türk usulü yaratıcılık




Yaratıcılığı tanımlamak, aşkı tanımlamak gibidir. Tanım, kişiden kişiye ve yaşanmışlıklara göre değişir. Mesela benim yaratıcılığı tanımlama şeklim şöyle: Herkesin bildiği, herkesin konuştuğu şeyleri, yeni bir formda tekrar satabilmek. İşte bu sebeple Rafineri Reklam Ajansı'nın sergisi Tasarım Alaturka'yı merakla bekliyordum.

Sergiye geçmeden önce biraz hikayesinden bahsedelim. Ekip aslında bu konsepti, Media Cat'in üç ayda bir çıkan tasarım dergisi için hazırladı. Ama bunu yaparken, fikirlerini photoshop ile oluşturmak yerine, gerçekten üretmeyi seçtiler. Üretilenler önce dergide yer aldı, sonra sergide.

Akaretler Sıraevler'e gittiğinizde elinizde adres yoksa bile serginin yerini bulmak hiç de zor değil. Çünkü insanların yüzlerinde kocaman bir gülümseme ile fotoğrafını çektikleri tek bir vitrin var. İçeridekiler de vitrin kadar ilgi çekici. Özellikle benim gibi daha önce dergiyi inceleyip gittiyseniz,  o tasarımların bir fotoğraftan ibaret olmadığını görmek çok güzel.

Sergi, Türkiye'de yaşayan herkese hitap ediyor. Çünkü her şey alaturka.  Kafalara atılan terlikler, acıların çocuğu Küçük Emrah, kurşun dökmek...  



Sergiyi sevmenize rağmen, içinizdeki kıskançlık duygusu sizi hiç terk etmiyor. Ortada yeni keşfedilen bir şey yok. Tüm marifet, zaten keşfedilmiş bir şeyi tamamen farklı bir formada sunabilmek. Bu yüzden "Bunu ben de yapabilirdim" düşüncesi sergiden çıktıktan saatler sonra bile hala içinizi kemirmeye devam ediyor.


Benim sergide en beğendiğim tasarım "Salla Gitsin" oldu. Bu bir Türkçe pop şarkısı üretme şablonu. Altı tane tahta zarın üzerinde kelimeler yazıyor. Her  zar kendi sırasındaki diğer zarların üzerindeki kelimelerle bir mısra oluşturulacak şekilde tasarlanmış. Ekip, ürettikleri bu tasarımı kendileri denemekten de geri durmamışlar. Sergiye gittiğinizde bu tasarım yardımıyla oluşturulmuş bir şarkıyı da dinleyebiliyorsunuz. Sergideki sunum sadece bir şarkıdan ibaret değil. Sergi salonundaki iki televizyon ve bir projektör size bazı ürünleri nasıl kullanıldığını uygulamalı olarak gösteriyor.
Eğer bana görmek yetmez, bu tasarımlar hep yanımda olsunlar diyorsanız, beğendiğiniz tasarımları satın alabilirsiniz.

Tasarım Alaturka, 30 Mayıs'a kadar Akaretler Sıraevler'de ücretsiz olarak gezilebilir. Giderseniz Orhan Gencebay tişörtlerine bakmadan geçmeyin. Bu tişörtler Sulukuleli kadınlar tarafından işlendi ve elde edilecek gelir Sulukule Gönüllüleri Derneği'ne bağışlanacak.
Share This
Subscribe Here

0 yorum:

 
Avaz Avaz Dergisi

izliyorlardı

Avaz Avaz Copyright © 2011 BeMagazine Blogger Template is Designed by Blogger Template
In Collaboration with fifa