4 Mayıs 2011 Çarşamba

Orwell'ın Kabusu Gerçekliğimiz Olursa?

Tedirgin olmak için her türlü sebebe sahipsiniz.


Distopyaların ufkumuzu genişletmek, zihin berraklaştırmak ve normal zamanlarda düşünmediğimiz şeyler üzerine  kafa yormak için inanılmaz iyi fırsatlar yarattığının farkındayız, değerlerini biliyoruz. Ne var ki kendilerine uzaktan bakmayı tercih eden taraftayız, yaşayarak deneyimlemek hiç de iyi bir alternatif değil.

Ne var ki herkes aynı fikirde değil ve öyle görünüyor ki 22 Ağustos 2011 uzun yıllar unutulmayacak bir tarih olacak. Hayatımızın vazgeçilmez parçalarından biri olan yasaklamalar artık yeterli gelmiyor olacak ki, bu kez filtreler devreye giriyor. Bahaneler her zamanki gibi olaya yeterince yakın durmayanların aklını karıştırabilecek hassas bir noktaya dayandırılıyor, "Çocukları zararlı içerikten korumalıyız." Yürürlüğe girecek düzenlemelerle alakalı resmi açıklamaya kısa süreli bir Google'lama süreciyle ulaşabilirsiniz. Bizim anladığımız biraz daha farklı:

Çocukları zararlı içerikten korumak adına haber alma, düşünme, kendinizi ifade etme özgürlüklerinizin her birine ayrı ayrı tecavüz edebiliriz. Ama buna tecavüz demesek iyi olur çünkü cinsellikle yakından uzaktan ilişkilendirilebilecek her şey körpe zihinleri olumsuz etkileyecektir. Tıpkı sizden başka hiç kimseyi ilgilendirmeyen cinselliğiniz gibi... Bu arada evet onu da yasakladık, cinselliğin şimdiye kadar devlet kontrolünde gerçekleştirilmemiş olması hataydı zaten. Bireyselliğinizi, kişisel farklılık ve eğilimlerinizi de tehdit olarak gördüğümüz doğru, neyse ki yeni şifreli sistemle her birinizin kafasının içindeyiz. Kafalarınızın içindekileri görüyor ve dışarı çıkmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Zihinleriniz çok pis şeylerle dolu ve çocuklarınızı sizden, sizi birbirinizden korumak bizim görevimiz.






Olayın çok dramatikleştirildiğini düşüncesiyle iç rahatlatıcı sözlere inanmayı seçmek tamamen size kalmış. Biz internetin bu şartlar altında yaşatılabileceğine inanmayanlardanız. An itibariyle Ekşi Sözlük'ün kapatılması durumu ciddi manada gündeme gelmiş vaziyette ki sözlük kültürünü ister beğenin ister beğenmeyin, 1999'dan bu yana internette üretim ve düşüncelerin ifadesi anlamında gerçekten önemli bir yere sahip. Yaklaşık 13 milyon entry'le, 34.000 farklı sesi içerisinde barındıran bir oluşumdan bahsediyoruz. Bloglar bir yana -ki Türkiye'de blog kültüründen çok çok daha eski sözlük kültürü- kendinizi ifade edebildiğiniz ve bir muhatap bulabildiğiniz en önemli ve en güçlü oluşum Ekşi Sözlük. Ve açıkçası yasaklamalara bu kadar güçlü bir noktadan başlanmaya çalışılması tedirgin olmak için yeterli bir sebep gibi. Siz ne dersiniz?.
Share This
Subscribe Here

0 yorum:

 
Avaz Avaz Dergisi

izliyorlardı

Avaz Avaz Copyright © 2011 BeMagazine Blogger Template is Designed by Blogger Template
In Collaboration with fifa