20 Haziran 2011 Pazartesi

Densiz Öznel: Katy Perry

 Tarikata hoş geldiniz 

Herkesin aslında bildiği bir şeyi ilk dile getiren olmak çok önemlidir. Meşhur "Kral Çıplak" hikayesinde küçük çocuk masaldaki yerini bunu yaparak kazanmıştır. "I kissed a girl" dediğinde herkesin konuştuğu ama alenen söylenmemiş bir fenomeni dile getirmişti Katy Perry. Tıpkı masaldaki çocuk gibi Katy de bir ödül kazandı. Kendisinden yaşca ve göğüsçe küçük rakibi Lilly Allen'ı kısa sürede ekarte etti ve kendi faunasını oluşturdu.



Katy Perry denildiğinde akla milliyet.com.tr galerilerinin gelmesi çok normal. Sürekli lateks kıyafetlerin içerisinde kah Lindsay Lohan'ın balkonunda kah bir Volkswagen'ın üzerinde şarkı söyleyen Katy Perry'nin Türkiye sınırları içerisindeki yansıması daha ileri gidemezdi. Peki Katy Perry gerçekten de bunu mu istiyor?

Cevabı iş mülakatlarında sizden istenen kesinlikle söylemek gerekirse: Hayır.

Katy Perry "Bu pozlar çok konuşulacak" haberlerinden daha fazlasını istiyor ve çok kurnaz bir strateji izliyor. Ona %50'yi getirecek bir seçim stratejisi. Bu stratejisiyle Lady Gaga'nın rağbet görmediği şehirleri istiyor Katy Perry.

Pop müzik dünyasını tüm densiz ve öznelliğimizle ikiye ayıralım: Pek çok alanda cool olmuş ya da öyle görünmekle yetinen Lady Gagaseverler ve kendi içinleride saklı bir güzellik olduğuna samimiyetle kandırılmış Katy Perry müritleri. Şimdi resim biraz daha netleşecek.


Katy Perry "Firework" şarkısında ve klibinde Lilly Allen'dan hala büyük olan göğüslerini bir havai fişek gibi kullanmakla ne istemiş olabilir? Klip süresince ergen kızların ve gerçek anlamıyla başarısız erkeklerin yer aldığı ve sürekli olarak Katy Perry'nin "bebeğim sen aslında çok güzelsin, hadi göster kendini" telkinlerine maruz kaldığı bu şarkıda Perry kilit bir seçim hamlesine girdi. Klipte gösterdiği o "teenage dirtbag"ler aslında çok büyük bir oy deposu. Lady Gaga'nın disco stick sürdüğü partilere davet edilmeyen ya da "telephone" dramlarını yaşamayan bir sessiz çoğunluk. Katy Perry bu insanlara talip oldu.

Bu mürşidlikteki ışığı görmüş olmalı ki tarikatını genişletmek için tonunu biraz daha arttırdı. Katy Perry, Obama misali Umut dağıtmaya başladı ve olan oldu: Last Friday Night



"Partilere davet edilmiyorsanız, parti verin" Katy Perry'nin "I kissed a girl"ünden çok daha ileri bir hamle. O şimdi kimsenin aslında bilmediği bir şeyi gerçek olarak sunuyor. Teenage Dream albümü zaten ismiyle mümessel bir albüm olduğunu E.T, Firework gibi şarkılarıyla göstermişti ama Last Friday Night bu albümün diğerlerinden ayrılan şarkısı. Bu şarkıda diğerlerinden farklı olarak depresyon tüccarlığı ve yene yene bitirilememiş "teenage dirtbag" ekmeğinden fazlası var.

Bu şarkıda o kitleler için katarsis değil umut var. Blaxploitation filmlerindeki gibi bir umut. Sweet Sweetback's Baadasssss Song filminde nasıl ki ilk defa bir siyah sistemin ezileni olmayı bırakıp farklı bir şeyler yapmaya başladı, Katy Perry'de Last Friday Night'ta bunu "loser"lar için yaptı.

Katy Perry bu klibiyle mürşidliğini sağlam bir noktaya konumlandırdı. Önümüzdeki günlerde sandıklardan bir Katy Perry sürprizi ile karşılaşacağımızı söyleyebiliriz. Onun amacı Lady Gaga olmak değil, amacı Lady Gaga olamayacakları arkasında toplamak. Bir Umut'un etrafında toplamak.

Lilly Allen öte tarafta Katy Perry'nin oynadığı kitlelere gerçekten ne yapmaları gerektiğini çok daha önce söylemişti ama milliyet.com.tr Lilly Allen'ı çok tutmadı. Biz yine de o şarkıyı verelim:


Share This
Subscribe Here

0 yorum:

 
Avaz Avaz Dergisi

izliyorlardı

Avaz Avaz Copyright © 2011 BeMagazine Blogger Template is Designed by Blogger Template
In Collaboration with fifa