5 Aralık 2013 Perşembe

Top 10: The Knife

İsveç bizi çağırıyor


The Knife, 2000'lerin en güzel hediyelerinden. Çarpıcı, aykırı, rahatsız edici, vurucu, bazen aydınlık, çoğu zaman karanlık ve birkaç sıfata sığdırılamayacak kadar "dolu" bir grup. Her albümde boyut atlamayı kendine görev edinen, çok fazla konser vermemeleriyle üzen ve genelde gizli takılmayı tercih eden Olof ve Karin kardeşlerden bir süredir haber alamıyorduk. Ta ki bu yılın başında bizi beynimizden vurulmuşa döndüren Full of Fire'a kadar. Ardından gelen A Tooth for an Eye ile beklentilerimiz iyice yükseldi ve ikilinin son numarası Shaking the Habitual kapımıza dayandı. Feminizm, queer theory, komünizm gibi pek çok konuyu irdeleyen ve 96 dakika boyunca bize bildiklerimizi sorgulatan bu "zor" ve acayip albümle The Knife, belki Silent Shout'ı bile aşmayı başarmıştı.

Her şarkısı ayrı bir güzel olan ikili için Top 10 listesi yapmak beklediğimizden çok daha zor oldu. You Take My Breath Away, Raging Lung, The Captain gibi favorilerimizi sığdıramamamız oldukça üzse de, listenin son halinden memnun gibiyiz. Hepimize bol rahatsız ve uykusuz geceler!

10- Kino: 
Açılışı ikilinin en eski şarkılarından biriyle yapalım dedik. Şarkının adı neden Kino, ona hala anlam veremiyoruz.



9- Marble House:
The moment we believe that we have never met... Jay-Jay Johanson'sız olmayacağını kabul etmek lazım.


8- N.Y. Hotel:
İlk albüm, ilk single, oldukça minimal ve şaşırtıcı derecede iç karartıcı.


7- Colouring of Pigeons:
The Knife'ın 2010'da Mt. Sims ve Planningtorock ile ortak olup çıkardığı hem elektronikli hem operalı albüm Tomorrow, In A Year, son yılların en acayip işlerinden. Colouring of Pigeons da deneyselliğin dibine vuran bu albümün belki de en güzel şarkısı.



6- A Tooth for an Eye:
I'm telling you stories, trust me.



5- We Share Our Mother's Health:
Şarkının melodisi ve sözleri ne kadar masumane ve şirinse klibi de bir o kadar arıza. Trentemoller remix'inin de efsane olduğunu hatırlatalım.


4- Heartbeats:
Deep Cuts albümünün ilk single'ı ve ikilinin muhtemelen en meşhur şarkısı. Pek çok insan José González cover'ı ile tanısa da 2000'lerin en kusursuz şarkılarından biri.


3- Full of Fire:
Full of Fire, 2013'ün belki de en güzel sürpriziydi. Yılın başlarında yayınlanan ve Shaking the Habitual'ın habercisi olan şarkı, klibinden sözlerine kadar yılın en konuşulası, en dolu şarkılarından. 7 yıl alsa da beklediğimize kesinlikle değdi.


2- Silent Shout:
2006'nın en başarılı albümünün ayak sesleri olan Silent Shout, grubun bir önceki albümünün sound'undan tamamen koptuğunun göstergesiydi. Karanlık hiç bu kadar çekici olmamıştı.


1- Pass This On:
...


Share This
Subscribe Here

0 yorum:

 
Avaz Avaz Dergisi

izliyorlardı

Avaz Avaz Copyright © 2011 BeMagazine Blogger Template is Designed by Blogger Template
In Collaboration with fifa