1 Ocak 2014 Çarşamba

2013: M.I.A.

Başı dertten kurtulmuyor

Neden Değerli?: İç savaşla boğuşan memleketi Sri Lanka'da yaşadığı zorluklardan sonra kendini İngiltere'ye atan M.I.A., grafik tasarım ve sinema gibi pek çok alanla uğraştıktan sonra müziğe yöneldi. Kökenlerini hiçbir zaman unutmadı ve politik, radikal, feminist ve aktivist tutumunu müziğine her zaman yansıttı. World music, jungle, hip-hop, electro, pop gibi pek çok türü Afrika ve Asya ezgileriyle buluşturup kendine has bir tarz yarattı ve 2000'lerin en orijinal müzisyenlerinden biri oldu. Galang, Bucky Done Gun, Paper Planes, Boyz, Born Free ve daha sayamayacağımız kadar harika şarkıya imza attı. Politik görüşleriyle pek çok insanın başına bela oldu, kıyafetleriyle, röportajlarıyla, klipleriyle ve kendi tasarladığı albüm ve single kapaklarıyla da en çok konuşulan müzisyenlerden biri olmayı başardı.


Neyi Değiştirdi?: 2013, M.I.A.'in en çok göz önünde olduğu yıllardan biriydi. Kenzo'nun defilesi için bir mix hazırladı, Versace için tasarımlar yaptı, Madonna'nın Super Bowl şovunda gösterdiği orta parmağı yüzünden NFL ile atışıp durdu. En önemlisi de, Interscope ile yaşadığı sorunlar yüzünden 4. albümü Matangi devamlı ertelendi ve sonunda dayanamayıp albümü sızdırmakla tehdit ederek farkını yeniden ortaya koydu. Neyse ki albüm Kasım ayının başlarında yayınlandı ve M.I.A.'i ne kadar özlediğimizin farkına vardık. Tarz olarak ilk 3 albümünün bir karışımı olan, Hinduizm esintili ve spiritüel temalı Matangi ile M.I.A., bizi hem dans ettiren, hem de sözleriyle oturup düşündüren bir albüm yapmayı başarmıştı. Kendisinin en az satan albümü olsa da Matangi, yılın en farklı işlerinden biri olarak hafızalara kazındı ve eleştirmenlerden aldığı bol puanları hanesine yazdırdı.


2014'te Ne Alemde?: M.I.A., Matangi'nin son albümü olabileceğini söylüyordu ama biliyoruz ki kendisinin sağı solu belli olmaz. Her an yeni bir mixtape veya single ile kapımızı çalabilir. Müziğiyle olmasa bile yaptığı tasarımlarla, giydikleriyle ve hiçbir zaman dile getirmekten kaçınmadığı görüşleriyle 2014'te de kendisinden mahrum kalmayacağız gibi görünüyor.

Share This
Subscribe Here

0 yorum:

 
Avaz Avaz Dergisi

izliyorlardı

Avaz Avaz Copyright © 2011 BeMagazine Blogger Template is Designed by Blogger Template
In Collaboration with fifa