20 Ağustos 2009 Perşembe

Oradaydık: Rock Aşkına - Tatil Aşkına! / 15 Ağustos

Ege'nin Rock'n Coke'u Zeytinli Rock Festivali'ndeydik.





Ege'nin Rock'n Coke'u, öğrenci dostu festival olarak anılan Zeytinli Rock Festivali'ni bu sene Zeytinli Belediyesi kendisi düzenlemeye karar verince, Zeytinli'deki ruhu Foça'ya da taşımaya karar veren POEM Organizasyon katılımcılarının karşısına geçtiğimiz hafta 13-16 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşen bir rock tatili teklifiyle gelmişti. Avaz ekibi adına - maalesef ki son iki gününe - bizzat gittim, gördüm ve bir Avaz refleksi olarak notlar biriktirdim.

Bir Yol Hikayesi
Esasında İstanbul'dan Foça'ya ulaşım biraz apratik olmakla birlikte - önce Foça'yı geçip İzmir merkeze gidip, otogardan başka bir otobüse binip Foça'ya geçiyorsunuz - esasında rahattı. Özellikle İzmir otogara vardıktan sonra tüm İzmir sizi festival alanına ulaştırmaya hazırlanmış gibiydi. İzmir merkezden 105 dakika sonra Foça merkez, 20 dakikalık bir yürüyüş sonrasında ise festival alanındaydık. Ayrıca 1 lira karşılığında minibüsle de festival alanı ve Foça arasında da ulaşımı sağlamak mümkündü.

Bir Aşk Hikayesi
Açıkçası böyle bir kalabalıkla karşılaşmayı beklemiyordum. Kitle hesaplarıyla ilgili bir duyumum yok ama en azından karşılaştırma yoluyla Rock'n Coke'un ilk günündeki kadar insan olduğunu söyleyebilirim. Kaldı ki akşam konserlerine ayrıca dışarıdan dinleyici akını oluştuğunu da hesaba katarsak oldukça kalabalıktı diyebiliriz.

* Genel kitleye baktığımızda yaş ortalamasının 18 altı hatta 15 olduğunu belirtmek sanıyorum kimseyi şaşırtmayacaktır. Dolayısıyla gerçekten 'rock ateşiyle' yanıp tutuşan genç aşıklarla dolup taşıyordu ortalık. Bu ne aşktır ki sıcağın kabağında bile o siyah tişörtler ve deri aksesuarlar vücuttan bir an için bile ayrılmadı.

* Tüm konserlerde bulunduğumu söyleyemeyeceğim ne yazık ki, fakat Foça'nın enfes denizinden sahildeki konser alanına geçtiğimiz altı konserden bahsetmek de sanıyorum gönül alacaktır. Tüm notlarda tekrar etmemek adına, buruna kurulan ve dört yanı da tamamen açık olan sahnede esen çok şiddetli rüzgarlar sonucu sanatçıların zor durumlar yaşadığını peşinen belirtelim.
Performans

Yasemin Mori



  • Biraz ses sisteminin azizliği, çokça hava koşullarının huysuzluğu sebebiyle zor duyulan ve takip eden gruplara göre daha az ilgiyle karşılaşan bir konser olsa da, o kadar aksilikle başa çıkabilen, güzel dakikalar yaşatan bir konser oldu. Özellikle sahnede sisin rüzgarla yükselemeden akıp gitmesi, ışıkların ve rüzgarda sarsılan müzisyenlerin görüntüsüyle Mori'nin müziğini tam yerinde tamamlayan bir talihsizlik olduğunu gözledik. Ses sisteminde meydana gelen arızayla neredeyse on dakikası harcansa da gotik zarafetini kaybetmeyen Mori, dinleyicilerine keyifli anlar yaşattı.
  • Bu arada Mori'yle dahi Pogo yapan ateşli aşkla dolmuş genç irisi grupsa hala gözümün önündedir, saygıyla karşıladım ve oradan derhal uzaklaştım.

Kurban
  • Henüz Yasemin Mori konseri bitmeden yeme-içme alanından sahne önüne sökün etmeye başlayan güruh konserin başlamasına henüz yarım saat varken alanı doldurmuştu. Tam sırasında sahne alan Kurban da dinleyicilerini hayal kırıklığına uğratmadı. Tüm şarkıları hep bir ağızdan haykırıldı. En çok tanıdığa rastlanan konser oldu ama aynı sosyalleşme şansını yaşadığımı söyleyemeyeceğim, korkarım bu ortamlar için fazla yaşlı kaçtım.

Mor ve Ötesi
  • Öncelikle festivalde yer alan diğer gruplar gibi Mor ve Ötesi'nin de sahneye gecikmesiz çıkmasını takdir ettiğimi belirteyim. Yine de Mor ve Ötesi'ne tanıdığım bu krediye Harun Tekin'i dahil etmiyorum. Grubun diğer üyeleri zaman geçtikçe gelişirken ve grubun soundu daha iyi şekle girerken Harun Tekin o oranda performans kaybına uğruyor korkarım. Nitekim üç albüm önceki 'Uyan' la giriş yapan grup, kitlenin coşkusunun takip eden Şirket ve son albümden adını hatırlamadığım bir parçayla giderek düştüğünü fark etmiştir umarım. Nitekim yine 4. parçada 'Uyan'la aynı albümden gelen ve benim de albümdeki favori şarkılarımdan olan 'Re' ile yeniden ilgiyi toplasalar da inişli çıkışlı bir akşam oldu.
  • Sonunu 12 saatlik yolculuk ve yoğun bir günün yorgunluğuna dayanamayan bedenimi çadıra sürüklemem sebebiyle göremedim ne yazık ki. Akşamı bilmem ama bestelerinin müzikalitesini toparlayamazlarsa korkarım onların hikayesinin sonu acı olacak. Siyasi duruşlarıyla da prim yapan ve misyon sahibi olduklarını karakter sahibi bir dille belirten sayılı genç gruptan biri, belki de ilki olan ekip, Cambaz'dan beri aynı sakızı daha da zayıf bir sound'la besleme gayretinde ısrar ettikçe dinleyicisiyle arasındaki bağ da zayıflayacaktır.

ZNS
Share This
Subscribe Here

0 yorum:

 
Avaz Avaz Dergisi

izliyorlardı

Avaz Avaz Copyright © 2011 BeMagazine Blogger Template is Designed by Blogger Template
In Collaboration with fifa