26 Eylül 2009 Cumartesi

Haydi Çek Tetiği Hollywood!


Azıcık Uzak Doğu sineması, şuncacık Kore sineması ile ilgiliyseniz Oldboy'la yolunuz mutlaka kesişmiştir (ilgili değilseniz bile adını duymuş olmanız lazım çünkü film son beş senede küçük bir efsaneye dönüşmüş durumda). Yıllardır Hollywood'un el atmasından korktuğumuz müthiş eser, sonunda tekrar beyazperdeye geliyor, hem de Steven Spielberg'in yönetmenliğinde. Başrol oyuncusu ise Will Smith.

Kendi halinde bir hayat yaşayan kahramanın bir gün tanımadığı kişiler tarafından yakalanıp 15 yıl bir odada kapalı tutulması ve bir gün aniden serbest bırakılmasını anlatan Oldboy, aslında bir Kore mangası. 2003 yapımı Oldboy filminin (Güney Kore'deki adıyla Oldeuboi) başarısı öyle tartışmasız ki yeni projeye bir remake deme cesaretini Spielberg bile gösteremiyor; 2010'da gösterilmesi planlanan film, eski filmin remake'i değil çizgiromanın özgün bir "adaptasyonu" olacakmış.

Sesi duyuyor musunuz? Baştan yenik bir Hollywood projesi için yakılan ağıtın sesi bu...

önemli not: Oldboy'un bir remake'i varmış bile! 2006 Hindistan yapımı Zinda, hikayesi ve kilit sahnelerindeki benzerlikleriyle asıl filmin bir karbon kağıt kopyası olma görevini üç senedir sürdürmekte. (Zinda'nın bir kısmına göz gezdirdim ve dehşete kapıldım. Şiddetle kaçın bu filmden, mahallenize uğramasın!)

Hilal Kahraman'a Zinda bilgisi için teşekkürler.
Share This
Subscribe Here

3 yorum:

İpek Burcu Şaşmaz on 26/9/09 3:33 ÖÖ dedi ki...

Spielberg'ün Park Chan-wook ayarında bir film çekmesi gerçekten imkansız. Ama Spielberg filmi diye gidecek miyiz, elbette.

troublegumm on 26/9/09 6:26 ÖÖ dedi ki...

scorsesee internal affairs'ı uzakdoğu sinemasından akıllıca uyarlamıştı.spielberg için neden olmasın?

yigilante on 26/9/09 2:32 ÖS dedi ki...

İki sebepten;

1- Oldboy'un hikayesinde hikayeli ışıltılı kılan iki nokta var, biri 15 yıl kapalı kalma mevzusu diğeri ise finali. Bu ikisi hikayedeki anahtar noktalar. Yeni yapılacak film muhtemelen finali değiştirecektir, ama diğer noktada taklide yatacaktır çünkü muazzam bir çekicilik sunuyo bu 15 yıl olayı. Amerikan seyircisinin sadece küçük bir kısmı (ki hasılatın büyük kısmı oluyo kendisi) orjinal filmi seyretti zamanında (adamlar altyazılı seyredemediğinden yabancı filmler az vizyona giriyo), yani orjinal damar hala para eder çünkü seyreden eden az.

2-Ha yönetmen spielberg olunca tabii kurgusu, sinematografisi kesinlikle ortalamanın çok üstünde olacaktır o kesin. Ama ikinci sebep aslında spielberg'in scorsese olmaması. Evet, 90lar sinemasının çoğu özgün hamlesi bu adamındı ama özgünlük konusunda dönemini kapattı (indiana jones 4 diyorum daha konuşamıyorum), kaldı ki hollywoodun kutsal aile mitine en tutkun yönetmeninden bahsediyoruz, bu kadar sağlam ahlakçı bir adamın oldboyu "adapte" etmekten başka şansı yok çünkü orjinaline zaten sadık kalamaz:)

bir üçüncü sebep daha var ki o aslında en önemlisi. Oldboy zaten Monte Cristo Kontu'na açık referans da veren bir film, etkilendiği kaynak aşikar. Bir anlamda onun modern uyarlaması. Bu uyarlamadan yola çıkarak bir daha uyarlamak ne derece özgünlük bırakır bünyede?

işte böyle bişey...

 
Avaz Avaz Dergisi

izliyorlardı

Avaz Avaz Copyright © 2011 BeMagazine Blogger Template is Designed by Blogger Template
In Collaboration with fifa