5 Ekim 2009 Pazartesi

Karşınızda Nazi Duck!


Eğer yaşınız yirminin üstünde ise küçüklüğünüzde seyrettiğiniz Bugs Bunny,Daffy Duck ve Temel Reis gibi en büyük popülariteyi 1940'larda yakalamış çizgi filmlerin televizyonda tekrar tekrar verildiği neşeli günleri hatırlıyor olmalısınız. O dönem pek dikkat etmiyorduk ama tasolarını deli gibi topladığımız, uğruna yoğurtsuz ıspanak yemeyi göze aldığımız ve kimbilir daha nice zıpırlık yaptığımız bu kahramanların çoğu, İkinci Dünya Savaşı'nda Amerika'nın propaganda amaçlı kullandığı kahramanlar olarak tarihe geçmişlerdi. Japon donanmasını batıran Temel Reis, nazileri dize getiren Daffy Duck ve (belki de en rahat hatırlayacağınız) Alman ormanlarında yakalanıp Hitler'in karşısına getirildiğinde Stalin kılığına girip herkesi kaçıran Bugs Bunny, yerli televizyonların çok da üzerinde kafa yormadan biz dünün çocuklarına sunduğu filmlerden birkaçı. Çoğunluğu ülkemize uğramayan çizgifilm ve roman listesi ise sonsuzluğa uzanacak genişlikte.

Bu tarz propaganda filmlerini daha önce duymuş olabilirsiniz. Ancak bu filmlerin bazılarının propaganda konusunda ne derece sınır zorladığını eminim tahmin etmemişsinizdir. Ülkemizde (muhtemelen telif sorunlarından ötürü) çizgi filmleri ilk paragraftaki isimlere göre daha nadir gösterilmiş olan Disney'in meşhur ördeği Donald Duck'ın filmi "Der Führer's Face", propaganda sinemasının mihenk taşlarından biri olarak bu konuda özel bir önem taşıyor .1943 yapımı animasyon kısası, aynı yıl Akademi tarafından en iyi animasyon film Oscar'ı ile ödüllendirilmiş.Filmdeki Spike Jones imzalı şarkının döneminin popüler marşlarından birine dönüştüğünü eklemeden geçmeyelim. 2004'e kadar satışa sunulmayan film, şu aralar internet sayesinde yeniden keşfedilmiş durumda. Buyrun izleyin...



Bu video ile çocukluk kahramanını bir propaganda havuzunun baş yüzücüsü olarak görmek zorunda kalmış herkesten özür dilerim.
Share This
Subscribe Here

0 yorum:

 
Avaz Avaz Dergisi

izliyorlardı

Avaz Avaz Copyright © 2011 BeMagazine Blogger Template is Designed by Blogger Template
In Collaboration with fifa