5 Kasım 2010 Cuma

Mixtape: V for Vendetta



Hatırla, 5 Kasım'ı hatırla.




Tarihle saplantılı bir ilişkisi olan insanoğlu için 1984 yılının sembolik bir önemi vardı. Çünkü 1984'ün sağ salim (!) atlatılması Orwell'in yarattığı paranoyanın sonu anlamına geliyordu. Liberal demokrasi, alnının akıyla bir sınavı daha atlatmış olacaktı. Fakat 1984 paranoyası hiç şüphe yok ki herhangi bir toplumsal saplantı gibi (bkz. 2000 yılı) gerçekleşmekten bir hayli uzaktı. 1984'te hiçbir şey tam anlamıyla yerle bir olmayacak, var olan düzen ani bir değişime uğramayacaktı. Yine de burada asıl mesele Orwell'in kurgusal gerçekliğinin insanların üzerinde yarattığı büyük etkiydi.

Her ne kadar 1984 yılı kimi kaygılara son verse de '80'li yıllar, özellikle İngiltere için, o kadar da parlak yıllar değildi. Demir Leydi'nin hüküm sürdüğü İngiltere nükleer silahlanma politikalarına son vermemekte ısrar ediyordu. Falkland savaşı patlak vermişti. Ve Leydi'nin muhafazakar tavrından yüz bulan ırkçı 'skinhead'ler sokaklarda volta atıyordu.

Tam da böyle bir ortamda yeşeren V for Vendetta döneminin disütopya açığını fazlasıyla kapatıyor; 1984 yılından sonra disütopya geleneğini canlı tutmayı başarabilen yegane eser oluyordu. Alan Moore'un okuyucusuna çok da yabancı olmadıkları bir dünya sunan, karakterlerinin derin analizini içeren sağlam kurgusu; anarşizmden güç alan düşünce yükü ve David Lloyd'un abartısız sanat işçiliğiyle V for Vendetta sadece bir döneme ait olmakla kalmıyor, bir çizgi roman klasiği haline geliyordu. Diğer bir yandan da disütopya literatürüne 1984'ün yarattığı kurgusal gerçeklik ile kıyaslanabilecek kadar etkili bir 'çizgi roman' dahil olmuş oluyordu. Disütopyalar çizgi romanın gücüyle ete kemiğe bürünüyordu.

Bu Mixtape 5 Kasım'ı tekerlemeyle açanlar için geliyor.

A Yüzü
System Of A Down - Boom!
Çaykovski - 1812 Uvertürü
The Clash - This is England
Queen and David Bowie - Under Pressure
At the Gates - Blinded By Fear
Franz Ferdinand - The Fallen (Ruined by Justice)
Goldfinger - Behind the Mask
Shadow Gallery - Hope for Us?

B Yüzü
Bad Religion - You Are (The Government)
Count Basie - London Bridge is Falling Down
Anti-Flag - A New Kind of Army
Megadeth - Addicted to Chaos
Rage Against The Machine - Take The Power Back
Guns N'Roses - Nightrain
Pink Floyd - A Great Day For Freedom
Nick Cave - Where the Wild Roses Grow

Bonus: Beethoven - 5.Senfoni







Share This
Subscribe Here

5 yorum:

Arel Koray Nalbant on 5/11/10 8:35 ÖS dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Arel Koray Nalbant on 5/11/10 8:37 ÖS dedi ki...

Polise Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrencilerin üzerine biber gazı sıktırarak ve öğrenci tartaklatarak bugüne yeni ve çok çirkin bir anlam yüklemeyi başaran başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı canı gönülden kutluyoruz.

VERA

femin dedi ki...

filmler insanı gaza getiriyor, evet. ama maalesef gerçek olaylar insanların akıllarına filmlerden ötesini düşürmüyor.

boğaziçi'nden önce yıldız'da yaşandı, istanbul'da hala yaşanıyor.mersin ve van karışmıştı zaten. bence boğaziçinden kafanızı dışarı çıkartın arkadaşlar.

karanlıktakizenci dedi ki...

insanların aykırı durumları kanıksayıp her yerde oluyor yahu demesi ve tüm garipliği bambaşka "kafa"lara bağlaması ne enteresan...

böyle olmadığın için teşekkürler avazavaz!

femin dedi ki...

olayları kanıksadığımız falan yok,sadece olaylar boğaziçi ile sınırlı değil. garip olan ne? sanki yıllarca süregelen iktidar baskısı devam etmiyor ve iktidar karşıtı faaliyetler gerçekleştirilmiyormuş gibi... demek istediğimiz iktidara karşı sesimiz yükselecektir. normal olan budur, kimse özgürlüğünün kısıtlanmasını istemez. boğaziçi ''halk'' ının büyük bir kısmı iktidar sempatizanı ve liberallerden oluşuyor. sol görüşten gelen kişilerin örgütlenimi ise az ve yavaş.

bir müzik blogu olarak bu olaya yer vermeniz takdir edilesi lakin diğer kardeşlerimizi de unutmayalım.

 
Avaz Avaz Dergisi

izliyorlardı

Avaz Avaz Copyright © 2011 BeMagazine Blogger Template is Designed by Blogger Template
In Collaboration with fifa