26 Şubat 2011 Cumartesi

Akademi: Hans Zimmer (Inception)

Inception'ın müziğini yapmak için önce filmi anlamak şart mı?

Inception'ın müziği, Christopher Nolan'ın Batman Begins ve The Dark Knight'ında olduğu gibi yine Hans Zimmer'a emanet. Peki ilk defa bir film müziği yapan Trent Reznor'ın esrarengiz cazibesi karşısında Video Killed the Radio Star'ın arkasındaki adamın bir şansı var mı?

Kırmızı Halı: Konu film müziği olduğunda Zimmer muhtemelen Hollywood'un en sıkı çalışan müzisyeni. Neredeyse 30 yıldır film müziği yapan Alman müzisyenin The Lion King ile kazandığı bir Oscar'ı, ve Inception dahil yedi adaylığı var. IMDb'ye kısa bir ziyaret, Hollywood'dan çıkan tüm filmlerin yarısının önce Zimmer'a teklif edildiği, o reddederse başka müzisyenlerle çalışıldığı hissini verebiliyor.

The Nominees Are...: Nolan'ın ölçülü, soğuk ve mühendisvari senaryo yazarlığı/yönetmenliğinin veremediği duygusal inandırıcılığı Zimmer müziğiyle tek başına omuzlayabiliyor desek, bir besteci ve orkestra lideri olarak dehasını tarif etmemize yardımcı olabilir. Bir tema olarak çeşitli sıklıklarla Edith Piaf'ın Non, Je Ne Regrette Nien'ine geri dönmesi gerekmesine rağmen, Nolan'ın ne karakterlerinin, ne senaryosunun ne de görsel tarzının -ne kadar harikulade olsa da- veremediği duygusal spektrumun hem uçlarıyla, hem de arada kalan bütün detaylarıyla bir ziyafet sofrası kuran Zimmer, 15 yıldan fazladır beklediği ikinci Oscar'ını bu yıl almayı hak ediyor.



And the Oscar Goes to...: Zimmer'ın bu ödülü ne kadar hak edip etmediği dışında çok sayıda faktör var bu ödülün kime gideceğini belirleyecek olan: Bir nevi teselli olarak En İyi Film ödülünü alması ihtimali çok düşük olan, En İyi Yönetmen dalında ise aday bile gösterilmeyen bir filme verilebileceği gibi, bunun gibi küçük ödüllerin daha büyük ödüllerin gittiği filmlere verilmesi ihtimali de var. Hollywood'da pek alışılmamış tarzlarıyla Altın Küre'yi kazanmış Trent Reznor ve Atticus Finch'in ve The King's Speech ile Alexandre Desplat'ın şansları en az Zimmer kadar, hatta belki onunkinden daha büyük. Zimmer'a Johnny Marr'ın eşlik ettiğini söylemiş miydik?
Share This
Subscribe Here

0 yorum:

 
Avaz Avaz Dergisi

izliyorlardı

Avaz Avaz Copyright © 2011 BeMagazine Blogger Template is Designed by Blogger Template
In Collaboration with fifa