15 Mart 2011 Salı

Bahar Bozuntusu

Fındık yalanları  


"Yine yeşillendi fındık dalları" Türkiye'de kurulmayı bekleyen fındık borsası ve Nutella'nın hangi fındıkları kullandığı sorularının çok daha ilerisinde anlamları barındıran türküdür. "Baharın gelişi mi çiçekleri açtırır yoksa çiçekler açtığı için mi bahar gelir?" sorusu çağdaş dehamız Slavoj Jijek tarafından cevaplandırılmayı bekler ancak kendisi buna pek yanaşmaz. Peki baharın gelişiyle neden playlistlerimiz değişir? İşte biz de bu yazıda o sorunun paralelinde bir yol süreceğiz.

Sorunun sorulmasıyla refleks olarak "hormonlar" cevabını vermek bize Discovery Channel ve National Geographic ikilisinin mirasıdır. Redd-i miras ederek yolumuza devam edelim. Öncelikle şunu soralım: Playlistler hakikaten mevsimden mevsime mi değişir? Yoksa mevsimi beklemeden süregelen bir değişiklik çoğu zaman ekinokslarla da çakışır mı? İkinci soru "akademik özgürlükleri sınamak adına porno çekmek"ten daha cesur bir adım gibi görünüyor. O halde derin bir nefes alıp cesaret gösterelim.

Elimizdeki bilgilerin TUİK'ten değil Last.fm'den geldiğini belirterek başlayalım:

Son altı ay içerisinde tüm last.fm kullanıcıları arasında yapılan ölçüme göre;

Eylül 2010'da ilk beşe giren şarkıların hiçbiri Şubat 2011'de ilk beşe girememiş. Bu da playlistlerimizin sandığımız kadar durağan olmadığını gösteriyor.

Mart 2011'de ilk beşte sadece Radiohead yer almakta. Yine Eylül 2010'de ise ilk beşte, üç Arcade Fire şarkısı yer almakta. Yani albümü çıkan bilinirliği oranında kazanıyor demek mümkün.

Katy Perry bir ay dışında (Mart 2011) her ay ilk beşte yer almış. Firework ve Teenage Dream. Rihanna ise benzer bir şekilde tek şarkıyla (Only Girl) dört ay ilk beşe girmiş. Lady Gaga da dört ay boyunca ilk beşe giren istikrarlı ünlülerden. Bu da son altı ayda insanların playlistlerinde en çok yer verdiği isimler olduklarını gösteriyor.

Bütün bu sıkıcı istatistikî bilgilerin ortaya çıkardığı bir başka şey de sonbahar-kış ve bahar başı dönemlerinde insanların mevsimlere göre değil trendlere göre hareket ettiği. Hayatında hiç Lady Gaga, Katy Perry ve Rihanna dinlememiş olan "su katılmamış eski rockçı"lar muhakkak ki var ancak listeyi etkileyecek kadar bir sayıya ulaşamadıklarını görüyoruz.

Last.fm bazında şarkıların mevsimlerden hiç ama hiç etkilenmediğini üzülerek öğrenmenin ertesinde programımızı son altı ayın biricileri (Katy Perry birden fazla sayıda birinciliği aldığı için beş şarkıyla) ve bir klasikle kapatıyoruz: "Zatep hep yeşildi fındık dalları".

Mavi Işıkları - Yine Yeşillendi Fındık Dalları

Katy Perry - Teenage Dream
 Kanye West - Dark Fantasy
Rihanna - Only Girl (In the world)
Radiohead - Lotus Flower



Share This
Subscribe Here

0 yorum:

 
Avaz Avaz Dergisi

izliyorlardı

Avaz Avaz Copyright © 2011 BeMagazine Blogger Template is Designed by Blogger Template
In Collaboration with fifa