24 Mart 2011 Perşembe

Bir Üretim Bandı Olarak Pop Müzik Piyasası

Lady Gaga ve Simon Cowell'ın Rebecca Black Hayranlığı

Lady Gaga bu hafta katıldığı Musicians@Google event'inde 13 yaşındaki YouTube kurbanı Rebecca Black ile ilgili kendisine sorulan soruya cevap olarak Friday'i dinlemediğini itiraf etti, ancak Black'i eleştirenler hakkında pek de hoş olmayan fikirlere sahip olduğunu söyledi. Benzer şekilde, Simon Cowell geçen hafta Friday'in dahice olduğunu söylerken bu iddianın sebebini ise şarkının bir hafta içinde sebep olduğu sürreel yoğunluktaki tartışmalar olarak gösterdi. Aslında ne kadar ehemmiyetsiz bir piyasanın içinde bulunduklarını, kasten olmasa da, 13 yaşında bir kız çocuğunun yüzlerine vurmuş olması verdikleri tepkinin pusulasını şaşırtmış olabilir mi?


Lady Gaga'nın freak'lere sahip çıkma, ya da hadi adını koyalım, sömürme konusunda Madonna'dan çok daha başarılı olduğu bir gerçek, ezilmiş ve dışlanmışların süt anneliğini yapmasının hala bir piyasa taktiği olduğunun idrak edilip ters tepmemiş ve sahiplenmeye çalıştığı kitlenin kendisine sırt çevirmemiş olması da -fikrimce- epey şaşırtıcı. Şaşırtıcı olmayan ise Gaga'nın Friday'i dinlemeden -ki nasıl mümkündür bilemiyorum- Rebecca Black'e körü körüne destek vermesi. Durumun ironisi şu: Black'in ezilmiş, dışlanmış ve, en azından Friday viral halini alana kadar, dalga geçilmiş bir hali yok. Hatta kendisinin Orange County'li olduğunu söylesem The O.C. izlemiş olanlarınızın aklında kendisinin hayatına dair iyi kötü bir fikir şekillenebilir. ARK Music Factory adlı yarım porsiyon pop yıldızı yaratma fabrikasına annesinin 2,000 $ ödediğini, karşılığında da ARK'ın şarkıyı yazıp videoyu çektiğini biliyoruz, ki şarkının sözlerine bunu bilerek bakıldığında kafa kafaya vermiş iki yetişkinin ergenliğe yeni girmiş çocukların zeka seviyeleri hakkında ne kadar korkunç tahminlerde bulunduğuna tanık olmak epey eğlenceli olabiliyor. Black'e yöneltilen destek kadar nefretin de asıl adresinin kendisi olmaması gerektiği belli. Gaga mevzuyu tamamen ıskalamış durumda, peki Simon Cowell'ın motivasyonu ne?


Yıllardır The X Factor ve Britain's Got Talent yarışmalarında Rebecca Black benzeri hevesli amatörleri harcayan Cowell'ın, bu çocuk bir yarışmacı olarak karşısına çıksa nasıl bir tepki verebileceği iyi kötü tahmin edilebilir. Ancak her popüler müzik yapımcısı gibi Cowell'ın da gerçek yetenekten daha çok sevdiği iki şey var: para ve kuru gürültü. Susan Boyle istediği kadar iyi bir sese sahip olsun -ki bu konuda aksini iddia ettiğim yok- 47 yaşında bir bakire olmasaydı albüm çıkarması değil adını duyurması dahi mümkün olmayacaktı. YouTube'da on gün içinde Lady Gaga'nın son single'ının iki katı izlenen ve ağırlıklı olarak nefret dolu yorumlar toplayan bir çocuğun Cowell'ın ilgisini çekmesi kadar doğal bir durum yok. Kendisi defalarca trollüğün tanımını baştan yazmış bir insan olarak Black'e yöneltilen nefretin paraya dönüşmesini izlemek -YouTube'dan en az 20,000 $ kazandığı biliniyor, iTunes satışlarından kazandığı miktarın ise bunun çok daha fazlası olacağı tahmin ediliyor- Cowell'ın bıyık altından gülmesine sebep oluyordur muhtemelen.


Televizyonun interneti kendi bünyesine nasıl dahil edeceğini bilemediğini tekrar göstermesi bakımından Friday önemli bir örnek oldu: Conan O'Brien şarkının parodisini yaparken Jay Leno Rebecca Black'i programına konuk etti, önce izleyicilerini şarkının playback bir performansıyla muhatap olmak zorunda bıraktı, ardından oturup internetteki anonim yorumcuların kötü niyetliliğinden ve hakaretlerinin ölçüsüz olmasından bahsettiler. 61 yaşında bir adamla 13 yaşında bir çocuğun ortak bir sıkıntıları olamayacağını düşünenler ise gözyaşlarına boğuldu.

Share This
Subscribe Here

0 yorum:

 
Avaz Avaz Dergisi

izliyorlardı

Avaz Avaz Copyright © 2011 BeMagazine Blogger Template is Designed by Blogger Template
In Collaboration with fifa