21 Aralık 2013 Cumartesi

Top 10: Britney Spears

It's Britney, bitch

Çocukluk aşkımız, bir zamanların en seksi kadını Britney Spears, milyonlarca albüm satışı, 2000'leri tanımlayan single'ları, dansları ve sansasyonlarıyla son 10-15 yılın en çok konuşulan kadınıydı belki de. 2007'deki çöküşünden beri bir türlü toparlanamadığını söyleyenler olsa da, albümlerini büyük bir merakla bekleyen dev bir kitle de mevcut hala. Son albümü Britney Jean duyurulduğundan beri biz de heyecanla bekliyorduk doğrusu. Kritiklerin yerden yere vurduğu albümü oldukça düşük satış rakamları izlese de son yıllarda dans etmekten, söz yazmaktan aciz olan bu kadının bütün şarkılarda yazar olarak bulunması ve kendini toparlaması sevindiriciydi bizim için. Bu yüzden bir Top 10 listesi ile kendisinin yaklaşık 15 yıllık inişli çıkışlı kariyerine bakmanın ve bu sırada albümlerini de ufaktan incelemenin tam sırası diye düşündük. Hepinize keyifli okumalar ve dinlemeler!

10- Work Bitch:
Britney'in son albümü kimseleri memnun edemedi doğrusu. "En kişisel albümüm oldu, Charli XCX, Danja, Blood Orange gibi isimlerle çalıştım, süper oldu" deyip karşımıza will.i.am kokan leş şarkılarla çıkmasının etkisi büyük tabi. Üstüne bir de Beyoncé'nin sürpriz atağı binince albüm 1 sene sonra unutulacak muhtemelen, ama Work Bitch spor salonlarının incisi olarak kalacak. EDM etkileşimli altyapısı ve Marksizm (!) esintili geyik sözleriyle yılın en gaz şarkılarındandı Work Bitch. Çalışmaya devam.


9- Womanizer:
Superstar, where you from, how's it going? Womanizer, ilk dinlemede hit olacağını anladığınız şarkılardan. Britney'in çöküş döneminden sonra arada kaynayıp giden Blackout'ın single'larını saymazsak Womanizer, asıl geri dönüş şarkısıydı ve milyonların diline takılmayı becerebildi, seksi klibiyle oldukça ses getirdi. Lily Allen, Franz Ferdinand gibi isimler cover'ını bile yaptı. Circus albümünde Kill the Lights, Blur, Phonography gibi değişik işler yer alsa da Womanizer, albümün baş tacı oldu. Hala ezbere söyleyebiliyorsak bir sebebi var.


8- I've Just Begun (Havin' My Fun):
In The Zone albümüne konulmayıp ancak Greatest Hits: My Prerogative'de yer alabilen ve klipsiz bırakılan şarkı, her ne kadar üvey evlat muamelesi görse de en sevilen Britney şarkılarından biri olarak akıllara kazındı.


7- Oops!...I Did It Again:
Teen pop çılgınlığının tavan yaptığı döneme damgasını vuran şarkı, Britney'in ...Baby One More Time ile gelen şöhretini ve yerini iyice sağlamlaştırdı. Klibiyle çocukluk nostaljilerimizin ayrılmaz bir parçası haline geldi. Aynı adı taşıyan albümü çılgınlar gibi satarak rekordan rekora koştu. Britney'in şarkıları üstünde daha fazla söz sahibi olmaya başladığı albüm, kritiklerin en sevdiği çalışması hala.


6- Breathe On Me:
In The Zone, Britney'in kafayı sıyırdığı dönemden önce çıkardığı en iyi albümdü. R&B, trip-hop ve trance etkileşimli bu albümde Britney, Moby'den tutun da R. Kelly'ye kadar pek çok isimle çalışmış ve herkesi şaşırtmıştı. Kylie Minogue etkisi bariz Breathe On Me de bu albümün en seksi ve Toxic'ten sonra belki de en iyi parçası. Britney'in o günlerini özlediğimizi itiraf etmemiz gerek.


5- Get Naked (I Got A Plan):
Ağır Britney fanlarının çoğunun favori albümüdür Blackout. Britney'in çöküş döneminin hemen ertesinde çıkardığı albüm, o dönem pek sallanmamış, değeri sonradan anlaşılmıştır. Pitchfork'un bile övmeye değer bulduğu albüm, gerçekten 2000'lerin en underrated pop çalışmalarından biri. Urban pop, electro, R&B, hip-hop hatta dubstep, ne ararsanız var. Britney'in özellikle Danja ile yaptığı şarkılar, bizce kendi diskografisinde apayrı bir yere sahip. Get Naked da Danja'nın prodüksiyonuyla kendini aşan, albümün en acayip şarkılarından biri. Sözleri ve nakaratıyla tam bir guilty pleasure olsa da kendimizi tutamıyoruz.


4- I'm A Slave For U:
Britney'in I'm A Slave For U dönemine bakıp şimdinin Miley Cyrus'unu hatırlamamak elde değil. Sevimli kız imajından sıyrılıp seksileşen ve kendini bulan Britney'in bu açıdan en önemli şarkılarından biriydi. Şarkı kendisinden çok klibi ve 2001 VMA'de Britney'in yılanlı performansıyla ünlenmişti. O zamanların en gözde ikilisi The Neptunes'ın (Chad Hugo ve Pharrell) yazdığı şarkıyı bizim kadar Britney de seviyor olmalı ki şu ana kadarki hiçbir turnesinde es geçmemiş.


3- ...Baby One More Time:
İşte her şeyin başlangıcı. Dünyanın en meşhur şarkılarından ve kliplerinden desek yanlış olmaz. Spears'ın ilk şarkısı, sayısız ülkede 1 numara oldu, aynı adlı albümü 30 milyondan fazla sattı. O günden sonra pop dünyasında hiçbir şey eskisi gibi olmadı.


2- Till The World Ends:
Britney, 7. albümü Femme Fatale için "En iyi albümüm" dediğinde pek de ciddiye almamıştık. İlk single Hold It Against Me de çok matah bir iş değildi doğrusu. Ama albümün 2. single'ı ve açılış şarkısı Till The World Ends'i duyduğumuzda işler değişti. Britney'in yıllar sonra yaptığı en sağlam şarkıydı bu. Ciddi anlamda harika ve akılda kalıcı bir pop eseriydi ve Britney'den alışık olmadığımız bir şekilde yıl sonu listelerinin çoğunda kendine yer bulmuştu. Şarkının yazarlarından olan Ke$ha'nın ve Nicki Minaj'ın yer aldığı remix'inin de çok başarılı olduğunu hatırlatalım.


1- Toxic:
Britney diskografisi bir yana, Toxic bir yana. Listelerin tartışmasız birincisi Toxic, Britney'i sevmeyenlerin bile karşı koyamadığı harika bir pop eseri. Bir devri tek başına tanımlayan şarkı hakkında çok fazla kelam etmeye gerek yok aslında. Bininci kez dinliyor, bıkmıyoruz ve biliyoruz ki siz de hala bıkmadınız.



Share This
Subscribe Here

0 yorum:

 
Avaz Avaz Dergisi

izliyorlardı

Avaz Avaz Copyright © 2011 BeMagazine Blogger Template is Designed by Blogger Template
In Collaboration with fifa