26 Eylül 2010 Pazar

İyi Fikirler Nereden Çıkar?

Akıcı ağlar, parlak fikirler


Temmuz 2010'da TED Oxford etkinliğinde bulunabilenler muhtemelen ilhama doydular.

Everything Bad Is Good For You ile popüler kültürün ve bizim için kötü olduğunu düşündüğümüz popüler kültür araçlarının neden iyi olabileceklerini tarif etmeye çalışan Steven Johnson, yakın gelecekte piyasada olacak kitabı Where Good Ideas Come From 'a şekil veren araştırmalarından ve düşüncelerinden bahsediyor.

Konu hakkında daha önce düşünmediyseniz ya da daha önce kişisel 'Evreka' anlarınızı geriye sarmak aklınıza gelmediyse, büyük fikirlerin/hayat değiştiren dönüşlerin genelde bir anda gerçekleştiğini ve Mars'tan geldiğini düşünüyor olabilirsiniz.

En tanıdık gelebilecek örnekler, suyun kaldırma kuvvetini banyoda bulduğu söylenen Arşimet ve yerçekiminin farkına başına düşen elmayla varan Newton.

Steven Johnson bu parıltılı şokların ve anlık deha patlamalarının beslendiği fiziksel şartları ve bağlantıları anlatıyor.



- Alkol tüketimin kahve/çay tüketimiyle yer değiştirdiğinde, bireysel ve toplumsal olarak üretimi nasıl tetiklediği ve Starbucks'ın neden zamanın en verimli 'bağlayıcısı' olduğu konuşmanın başlangıcına dair keyifli detaylar.

- 'Kollektif kreatif' ve 'akıcı ağ' denilenlerin, yeni fikirlerin somutlaşması hususunda ne kadar önemli olduğu da konuşma sırasında zikrediliyor. Aynı konu üzerinde farklı bakış açıları, farklı geçmişler ve farklı öncelikler eşliğinde yapılan tartışmalar yaratıcı süreçte gerçekten çok değerli.

- Darwin'in 'Natural Selection' fikrini, sanıldığı gibi bir anda bulmadığı ve detay atlamadan yolunu düzleştirebilecek her fikri kaydederek, uzun ve çok kaynaklı bir beslenme süreci sonunda şekillendirdiği de bu bakış açısıyla ikna edici.

- Kollektif kreatif, akıcı ağ, Starbucks ve internet gibi kilit kelimelerle de yolculuğun devamı/varacağımız nokta hafifçe belirginleşmeye başlıyor: Kendi başına değer taşıyan, benzerlerini/yakınlarını ivmelendirebilen ve verimli bir kaynaşma sonucunda o kendine has patlamaya yol açan fikirler.

Siz, deneyimleriniz, fark ettikleriniz, fikirleriniz ve paylaştıklarınız çok değerlisiniz.

Sizin 'siz' dedikleriniz ve deneyimleri, fark ettikleri, fikirleri ve paylaştıkları da öyle.

Size ve sizin 'siz' diyebildiklerinize biz diyebilenler ve sizi sürükledikleri patlamalarsa, en değerlisi.
Share This
Subscribe Here

0 yorum:

 
Avaz Avaz Dergisi

izliyorlardı

Avaz Avaz Copyright © 2011 BeMagazine Blogger Template is Designed by Blogger Template
In Collaboration with fifa