1 Mart 2014 Cumartesi

Top 10: Beyoncé

Kusursuzluk

Aralık'ta çıkardığı 5. stüdyo albümünün etkisinden hala kurtulabilmiş değiliz. Herkesin ondan bahsettiği şu günlerde sıfır tanıtımla çıkarttığı albümüyle adeta yeni bir çağ başlatan ve "Mükemmel bir R&B/pop albümü nasıl yapılır?" dersi veren Beyoncé'nin 10 yılı aşkın solo kariyerine bir göz atalım dedik. Hepinize keyifli dinlemeler!

10- Ring The Alarm:
Sirenler, kaos, oldukça sinirli bir Beyoncé... Ring The Alarm'ın o dönemlerde çıkardığı en acayip şarkı olduğu kesin. Punk soslu R&B mi olurmuş dedik, Beyoncé yaptı oldu.


9- Dance For You:
Klibinden sözlerine ve Beyoncé'nin performansına dek baştan aşağı seks kokan şarkıyı kendisi neden 4 albümünün deluxe kısmına itelemiş bilemedik. (Daha da seksisi için sizleri son albümden Rocket isimli parçaya alalım.)



8- Yoncé/Partition:
Rap yapan Beyoncé, seksi Beyoncé, sert Beyoncé, duygusal Beyoncé. Gece kulübünde başlayıp bir limuzinin arka koltuğunda biten ve Justin Timberlake ve Timbaland destekli şarkının sözleri o kadar seksi ki şarkıyı kaydettikten sonra Beyoncé bile utanmış. Klibine ise hiç girmiyoruz.



7- Naughty Girl:
Donna Summer göndermeli, hem oryantal hem reggae etkili ve yine dibine kadar seksi bir Beyoncé şarkısı. O kadar iyi ki zamanında Crazy In Love yerine ilk çıkış parçası olması düşünülmüş.



6- Ghost/Haunted:
All the shit I hear is boring, all the shit I do is boring diyor Beyoncé, yine de kendisinden bu kadar ayrık bir şarkı beklemiyorduk. Hala dinlerken "Bu şarkı Beyoncé'nin olamaz" diyoruz. Son albümünde bir tane bile boş şarkı yok, fakat Haunted, karanlık havası ve bugünlerde dinlediğimiz hiçbir şarkıya benzemeyişiyle bizim favorimiz oldu.



5- Countdown:
R&B, funk, world, hip-hop, 70'ler, 90'lar, bolca enstrüman, geri sayımlar ve pek tabii feminizm. Bunca kalabalığa rağmen Beyoncé'nin sesi ve devamlı değişen altyapının mükemmelliği, şarkı bitene kadar uyumu asla kaybetmiyor ve bu fazlasıyla deneysel şarkıyı Beyoncé'nin en unutulmaz eserlerinden biri yapıyor.


4- XO:
Son albümün en single olmaya yatkın eseri XO, dinledikçe daha da büyüyen, daha da mükemmelleşen, "Bu kadar iyi olamaz" dediğimiz pop eserlerinden. Hem düğünlerde çalınası bir aşk şarkısı, hem de "stadium anthem" diyebileceğimiz kadar bağıra bağıra eşlik edilesi.



3- Irreplacable:
To the left, to the left... Kim Beyoncé'yi aldatabilir acaba, o da ayrı bir merak konusu.



2- Single Ladies (Put A Ring On It):
Tarihin en meşhur şarkılarından biri haline gelen Single Ladies hakkında çok fazla konuşmaya gerek olmadığını düşünüyoruz. Barack Obama'dan Tom Hanks'e ve Sara Bareilles'e kadar sayamadığımız kadar insanın dilinden düşmeyen şarkı, her yönüyle efsaneler kategorisinde. Nakaratını duyunca dans etmeye başlamayanlara ve klibini görünce gözünü ayırabilenlere aşk olsun.


1- Crazy In Love (feat. Jay-Z):
Bu yazıyı okumaya başlamadan Crazy In Love'ı 1 numaraya koyduğumuzu tahmin ediyordunuz, değil mi? İkilinin arasındaki müthiş kimya, kullanılan sample, Beyoncé'nin vokal performansı ve tabi ki o nakarat... Crazy In Love, Beyoncé'yi R&B'nin yeni kraliçesi yapacak kadar mükemmel bir şarkıydı. Crazy In Love'dan sonra Beyoncé sayısız hit çıkardı, onlarca farklı isimle çalıştı, pek çok tarzı buluşturduğu şarkılar yaptı; ama hiçbiri Crazy In Love kadar unutulmaz olamadı. NME 2000'lerin en iyi şarkısı dedi, Rolling Stone müzik tarihinin en iyi 118. şarkısı dedi. Şarkıyı hatırlayamadığımız kadar çok kez dinledik ama şu an 3. kez üst üste dinliyoruz ve istisnasız her dinlememizde Beyoncé'ye bir kez daha aşık oluyoruz.


Share This
Subscribe Here

0 yorum:

 
Avaz Avaz Dergisi

izliyorlardı

Avaz Avaz Copyright © 2011 BeMagazine Blogger Template is Designed by Blogger Template
In Collaboration with fifa