28 Ocak 2012 Cumartesi

Densiz Öznel: AKA What A Life!

Hatalardan doğrular öğretmeyi denemek



Noel Gallagher'ın hikaye anlatıcılığa soyunduğu "What A Life" klibinde sanatçının dolaylı bir şekilde hep sunduğu hikayenin en su üstüne çıkmış hali. Bunu göstermek için elinden geleni ardına koymayan bir klip var karşımızda. Zira klip Noel'in kaleme alışıyla başlıyor ve şarkı boyunca elinden düşmeyen bir kamera ve sayısız yönetmen-baş kahraman stereotipine uygun jestleri görüyoruz. Noel ipleri eline aldığını klipte söylemiyor, bağırıyor.



Peki Noel bağırarak ne anlatmak istiyor? Bundan 10 yıl önce bu soruya Noelesque bir cevap verip: "Lessie neyi anlatmak istiyorsa" demek mümkündü. Ancak yarısından fazlası geçen bir yaşamın ölümü düşünürken taşıdığı tüm endişe ile Noel bu sefer çok net konuşuyor.


AKA What A Life klibinde harikalar diyarının Alice'inin bir western ve pop-kültür havuzu içine atılmış halini ve hikayesini görüyoruz. Bütün yarini bekleyen türkü karakterlerinin saflığını taşıyan Alice'i Tim Burton'ın bolca ekmeğini yediği jokerimtrak bir erkek karakter karşılıyor ve kısa sürede hapsediyor. Noel'in günümüzün estetik anlayışını çok iyi kavradığını tüm hip unsur ve efektlerden görebiliyoruz. Analog büyüsü ve haşin bir erotizm tüm klip boyunca sürüyor.



Yüzeysel bir Binorities 101 teklifini-emrivakisini şişesinde taşıyan şeytani jokerimize yenik düşen Alice, Türk filmlerinden bildiğimiz "kötü yola yazgılı" kadın renginde. Hayatta şeytana uyulan tüm anların kurbanı biri. Keyfinin kölesi hatta daha doğru bir tabirle esiri Alice; hikayede hayatını yaşamak "zorunda" kalan bir kurban. Bu yüzden de şarkının hikayesi tüm demodeliğine rağmen inadına non-comformist izler taşıyor. Ancak hikayede Alice'in yolculuğunun dışına çıktığımız küçük bir enstantane de göze çarpıyor. İhtiyaç molası esnasında arabaları çalınan iki "birader". Liam'ın 192 sene düşünse yapamayacağı göndermeyi Noel 7 saniyede yapıyor. Büyük birader Oasis'in nasıl bittiğini bize kamerasıyla gösteriyor.

Alice'in Noel tarafından kurtarılması çok önemli bir nokta. Çünkü hikayenin nihayetlenmesi de bu kurtarışla bitiyor. Finalle birlikte anlıyoruz ki bu zamana kadar Alice'i "She knows its too late" diyerek iteleyen Noel artık kemale ermiş bir adam. O artık kötülüğün karşısındaki kahraman. Deneyimin karşısında akıl, hayatın karşısında ölüm. Çünkü Noel klip boyunca hareket etmek dışında hiçbir yaşam emaresi taşımıyor. Sırıtmıyor, üzülmüyor, kızmıyor, heyecanlanmıyor. Yaşamın karşısında olabilecek en donuk kılıkta.


Noel Gallagher's High Flying Birds böylesi küçük hikayelerin toplamından oluşan büyük ve yekûn bir hikaye. "aka What A Life" bu hikayelerin en otobiyografik olanı. Bilgelikle pişmanlık arasında seyreden bir dilin kitabı.
Share This
Subscribe Here

0 yorum:

 
Avaz Avaz Dergisi

izliyorlardı

Avaz Avaz Copyright © 2011 BeMagazine Blogger Template is Designed by Blogger Template
In Collaboration with fifa