18 Mayıs 2013 Cumartesi

Albüm: Music from Baz Luhrmann's Film The Great Gatsby

Filmden önce müzikleri vurdu...

The Great Gatsby; Türkçe ismiyle Muhteşem Süleyman, pardon Muhteşem Gatsby ülkemizde gösterime dün girdi. Daha filme gidemedim ama filmin soundtrack albümünü dinleme fırsatım oldu. Albüm, film için yazılmış Florence and The Machine ve The xx'in yeni şarkılarını içerdiğinden bu fırsatı geri çevirmedim.

Albümün yapımcılarından biri Jay-Z olunca, albümde kendisini, karısını ve arkadaşlarını unutmamış Jay-Z. Albümün açılış parçasını da kendisine ayırmış. İnsan biraz misafirperver olur. Yine de filmden parçalarıyla, bol bol bol göndermeleriyle Jay-Z, 100$ Bill ile bu yükün altından kalkmış. Albümün ikinci parçası olarak, Beyoncé ve André 3000 ortaklığında Mark Ronson desteğinde Amy Winehouse'un Back to Black kavırını görüyoruz. Şarkının orjinal sözlerini, şarkının yazıldığı erkek rolüyle tekrar yorumlayan André 3000 kısmıyla başlayan şarkıda, Beyoncé'nin o güçlü imajını düşündüğünüz takdirde Beyoncé kısmına gelince tökezliyorsunuz. Nasıl olurdu da Beyoncé'yi "depresyondayım, unutuldum" psikolojisinde bulurum sorusu akıllarınızı kurcalıyor. Bununla beraber bir remix gözüyle bakıldığı zaman Mark Ronson'un iyi bir iş çıkardığını ve bu müziğe Beyoncé'nin sesinin çok uygun olduğunu düşünüyorum.



Yaptığı işlerle bir türlü dikkatimi çekemeyen Lana Del Rey; ilk defa azıcık da olsa dikkatimi çekmeyi başardı Young and Beautiful ile, ama bunu da albüm geneline duyduğum sempatiyle açıklayabilirim.

Sıra geliyor, U2'nun Achtung Baby'si için yapılan kavır projesinde ilk defa ortaya çıkan Jack White'ın Love is Blindness'ına. Böylesine başarılı bir kavırın hak ettiği değeri elde edeceği günler bu albümde kullanılmasından sonra daha da yakın gözüküyor. Acaba U2, 1991 yılında bu şarkıyı yazdığı zaman birinin bu şarkıyı alıp çok daha başka boyutlar kazandırabileceği ihtimali hiç düşünüldü mü?



Filmde konu edilen zamanın müziği cazı ihmal etmek olmaz kontenjanından The Bryan Ferry Orchestra'yı görüyoruz. Albümde bulunan iki şarkının altında imzaları var. İlk olarak, Beyoncé'yi Beyoncé yapan şarkılardan Crazy in LoveEmeli Sandé'nin sesinden caz haliyle vücut bulmuş. İkincisi ise orkestranın sahibi Bryan Ferry'nin sesinden Love is the Drug olmuş. Bol trompetli halleriyle, orjinal hallerinin yanı sıra caz hallerinin de kabul görülebilir olmuş.

Eskiden tanıdığımız bir insan Gotye'de bu albümde boş geçilmemiş. Heart's a Mess ile albümün bir parçası olmuş ki Gotye'nin sadece bir şarkıdan ibaret olmadığını kanıtlamış. Boş geçilmeyen isimlerden biri de tabi ki Kanye West. Jay-Z'nin olduğu her yerde artık gözlerimiz hemen onu arar oldu. Çoğu zamanda arayışlarımız karşılıklı çıkıyor. Albüm için seçilen parça ise No Church In the Wild.

Albümün ağır toplarına gelirsek, albüm için yazılan Together ve Over the Love bu sıfatı sonuna kadar hak ediyor. Bu yaz Türkiye'de konser verecek isimlerden The xx ve bu yaz Türkiye'de konser vermesini çok istediğimiz isimlerden Florence and The Machine; sevdiğimiz tarzlarını şarkılara çok güzel aktarmışlar. Albüm için yazılan diğer şarkılar Sia'dan Kill and Run ve Nero'dan Into the Past sevenlerini mutlu etmiştir diye düşünüyorum.



Albümün partileme kısmını ise Black Eyes Peas mirasları Fergie imzalı A Little Party Never Killed Nobody (All We Got) ve Will.i.am imzalı Bang Bang ile doldurmuşlar. Evet, merak etmeyin bu zamanların popüler şarkıların popüler öğelerinden olan "drop"lar için eller korkak alıştırılmamış.

Büyük resme geri dönecek olursak, albüm bir bütün olarak şuan ki müzik piyasasının güzel bir örneği de olmuş. Rap'iyle, elektroniğiyle; iğrençliğiyle, güzelliğiyle; alın teriyle, arkadaş ilişkileriyle özet geçilmiş. Albüm için iyi dinlemeler, film için ise iyi seyirler.
Share This
Subscribe Here

2 yorum:

Defne Soysal on 18/5/13 8:44 ÖS dedi ki...

Daha önceki versiyonu da izlemiştim. Daha iyiydi Şaşırdığım konu hem film çok uzun hem gözümdeki gözlükler fazlalık hem de aptalca bir konusu olmasıona rağmen sonuna kadar hiç sıkılmadan seyrettirdi film. kostümler nefisti. Müziklerse hiç dikkatimi çekmedi. Bazdan çok bahsediliyor. Ama Jay'i bilmiyordum.

krchmt on 24/5/13 12:46 ÖÖ dedi ki...

Filmi şimdi izledim. Dediğin gibi filmde müzikler pek öne çıkmıyor ama albümü pek çok kez dinledikten sonra albümdeki şarkıları filmde duyunca gülümsüyorsun. bir de film çok güzeldi.

 
Avaz Avaz Dergisi

izliyorlardı

Avaz Avaz Copyright © 2011 BeMagazine Blogger Template is Designed by Blogger Template
In Collaboration with fifa