26 Ekim 2013 Cumartesi

Oradaydık: Erkan Oğur & İsmail Hakkı Demircioğlu

Hem güldük, hem ağladık

Boğaziçi Üniversitesi'nin 150.Yıl Etkinlikleri kaldığı yerden devam ediyor. Etkinlikler kapsamında gerçekleşen konserlerden biri de 24 Ekim Perşembe akşamı Albert Long Hall'da gerçekleşti. Türk Halk Müziği'nin ustaları Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu'nun sahnesi, bizleri 15. yüzyıldan günümüze uzanan harika bir zaman yolculuğuna çıkardı. Usta müzisyenler Yunus Emre'den, Pir Sultan Abdal'dan ve anonim halk ozanlarından derledikleri manileri sesleriyle taçlandırdı. Erkan Oğur eğlenceli olmayacaklarını iddia etse de türkülerin arasında mütevazi, sıcak ve espirili sohbetlerle konseri renklendirdi.

Saat 19:00'da salona girmeye başladık, yarım saat sonra da alkışlar içerisinde Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu yerlerini aldı. Sahnenin eksiği yok fazlası vardı; bir adet nota sehpası. Erkan Oğur: " Biz nota kullanmayı sevmiyoruz." diyerek ilk dakikadan dinleyicileri güldürdü ve sehpayı sahneden almalarını rica etti. Ve konser başlamadan önce uyardı:  "15. yüzyıldan başlayıp, bir zaman makinesi misali, 21. yüzyıla doğru hareket edeceğiz. Çok eğlenceli insanlar değiliz. En eğlenceli yanımız İsmail'in gözlükleri. Sizi çok sıkarsak eğer, 18. yüzyılda da inebilirsiniz.". İnen olmadı tabii, sıkılmak mümkün mü?


Keşke söyleseydiler dediğimiz bir çok türkü de oldu haliyle. İsmini ya da tellerden gelen ilk sesleri duyar duymaz derin bir of çektiğimiz türküler de dinledik. Konserin ortalarına doğru "Bülbülüm altın kafeste" dedi Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu. Yine eşlik edenlerden olduk.

Konserin planlanan son türküsü, İsmail Hakkı Demircioğlu'nun 2,5 yaşındaki kızı Zeynep için söylendi. Yalnız dinlemek değil, izlemek de büyüledi. Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu sazı adeta dokunmadan çalıyorlardı .

Setlist: 
Zahit bizi tan eyleme
Mağusa limanı
Bülbülüm altın kafeste
Eşref bey ağıtı
Divane aşık gibi dolaşırım yollarda
Hey zahit şaban
Dursun kaptan Batum'dan avare etti kalktı
Zeynebim


Türkü bittiği anda, iki üstat ayakta oldukça uzun bir süre alkışlandı. Onlar sahneden indi fakat salondan çıkan olmadı. Saz ustaları bir süre sonra yeniden sahnedeydi. Bu ilgiye mütevazı bir şekilde yanıt veren Erkan Oğur "Biz bunlara alışık değiliz." diyerek samimiyetini bir kez daha hissettirdi.

Ve son parça. Yine çok iyi bildiğiniz bir parça. Bu harikulade müzik ziyafetinin sonuna gelirken yine eşlik ediyorduk şarkıya. Veda etmeden önce şimdi eşlik etme sırası sizde.



Share This
Subscribe Here

0 yorum:

 
Avaz Avaz Dergisi

izliyorlardı

Avaz Avaz Copyright © 2011 BeMagazine Blogger Template is Designed by Blogger Template
In Collaboration with fifa