29 Temmuz 2009 Çarşamba

Performans: Jehan Barbur


Yeni bir yıldız doğar mı?


 Avaz Avaz ekibinin 3 üyesi olarak (Fatih, Zeynep, ben), severek takip ettiğimiz Jehan Barbur'un 23 Temmuz Perşembe akşamı Jazz Stop'ta verdiği konsere gittik. Bu sene ilk albümünü çıkartan, 1980 doğumlu müzisyenin sahnesiyle ilgili söyleyeceklerimiz bulunuyor elbette.

  • İlginç bir şekilde Jehan Barbur iyi bir kitle edinmiş kendisine, bir ara Jazz Stop'ın tamamen dolu olduğu dikkatimizi çekti; albümden en çok dikkat çeken parça olan Leyla'ya da neredeyse bütün bar eşlik etmekteydi.

  • Jehan Barbur'un sahne performansı, albüm performansının bir kat üzerine çıkmakta. Parça düzenlemeleri oldukça başarılı yapılmış, grup üyeleri enstrümanlarına hakim, Jehan'ın sesi mükemmel.

  • Barbur'u canlı canlı seyrederken şöyle bir şey fark ettim: Türkiye'de ikinci bir Bülent Ortaçgil olabilecek insan sayısı oldukça azken, bu sayı kadın müzisyenler söz konusu olduğunda iyice azalıyor. Barbur'un şarkı sözleri, tarzı ve şarkıların icra edilişi bana ciddi bir şekilde Ortaçgil'i anımsatmakta. "Ozan sanatçı" ekolünün Türkiye'de daha da yaygınlaşmasını isteyen bir insan olarak kendi adıma sevindiğimi inkar edemem.

  • Jehan Barbur'un ilginç bir sahne performansı var. Kesinlikle çok içten bir hali ver kendisinin; ama bu haline doğal bir işve/naz karışıyor sahnedeyken. Bu, aslında oldukça kabul edilebilir bir şey; yine de caz / ozan müziği icra eden birisiyle karşı karşıyayken tam da benim beklediğim şey olmadı bu kesinlikle.

  • Bu konuyu dallandıralım biraz: Jehan Barbur ve Cudi Genç'in sahnede, bütün içtenlikleriyle eğlendiklerine dair zerre şüphem yok, samimiyetlerine güvenim tam. Ancak yapmış oldukları müzik türü ile sahne duruşları pek de uyuşmuyordu işin aslı. Elbette çıkıp "caz dediğin sessiz, sakin, usturupluca yapılır" gibi stereotipler oluşturmayacağım; ama biraz daha duru bir performansın, grubun ve müziklerin yarattığı etkiyi kat kat artıracağına şiddetle inanmaktayım.

  • Sonuç olarak bakıldığında, gelecek vaad eden; ancak sahne duruşları üzerine biraz daha yoğunlaşması gereken bir müzisyen ve onun enstrüman yetkinliği yüksek seviyede olan ekibiyle karşı karşıyayız. Tahminimce de, Jehan Barbur ismini önümüzdeki aylarda daha da sık duyacağız.


p.s: Bakmakta olduğunuz fotoğrafları ve daha fazlası, Nağme Öğmen tarafından çekildi, ilerleyen günlerde bunlara da sitede yer vereceğiz.
Share This
Subscribe Here

2 yorum:

tiyatrous on 30/7/09 11:11 ÖÖ dedi ki...

Grubun soundu gayet iyi ve zamanla sesini daha da duyuracak o kesin, yalnız canlı performansı sahneye bakarak izleyemediğimden bütün gece merdivenlere bakmak zorunda kaldım, zira zorlama samimiyet itici duruyor. Performans verimi %80 ise onu % 60'a çekiyor, kaldı ki yapmacıklık kaliteyi emiyor.

Esas not, Jehan Hanım'ın sesine fiziğine diyecek yok, ama biri ona sahnede biri solo atarken öne geçip dans etmenin ayıp olduğunu hatırlatmalı ki dans da edebildiğini de çok söyleyemem,
sesi güzel, fizik ok, dans yok; cazın Ajda Pekkan'ına merhaba mı dedik acaba?

gökçe on 31/7/09 1:12 ÖÖ dedi ki...

ben de merak ettm, dinliycm.

 
Avaz Avaz Dergisi

izliyorlardı

Avaz Avaz Copyright © 2011 BeMagazine Blogger Template is Designed by Blogger Template
In Collaboration with fifa