11 Mayıs 2010 Salı

Yeni Başlayanlar İçin Elm Sokağı


Bir iki...






Seksenlerin vahşi ve tamamen kendine has korku filmleri yıllardır remake'ler ile izleyiciye tekrar tekrar sunulmakta. Sonu gelmez remake zincirinin yeni halkası Nightmare on Elm Street de janrın diğer kült karakterlerinin çoktan başlattığı av sezonuna sonunda katıldı. Robert Englund'ın karakteristik oyunculuğuyla hayat bulan Freddy Krueger, 80'lerde Amerikan korku sinemasının büyük ve genelde çoğu karakteri unutulan ya da küçük bir kesimin hayranlığıyla yetinmeye mahkum ucube karnavalından sıyrılıp, popüler kültürde yaratıcısı Wes Craven'ın öngöremediği ölçüde büyük bir etki yaratmış, filmlerini seyredenlerin sayıca azlığına rağmen herkesin tanıdığı özgün bir figüre dönüşmüştü. Çeşitli sinema ve eğlence dergisinde "tüm zamanların en başarılı kötü karakteri" listelerine giren, sayısız televizyon programında "korku" denilince verilen ilk referanslardan olan, Türkiye'de bile Levent Kırca'nın skeçlerinde yer edinmeyi başaran rüya şeytanının hikayesini; zamanında korkup seyredemeyenler ya da seyredip uyuyamasa da tekrar hatırlamayı göze alanlar için Avaz'da sunuyoruz.

A Nightmare on Elm Street (1984)

Kabusun başlangıcı Slasher filmlerinin doruk yılları olan seksenlerin ortasına dayanıyor. Wes Craven'in 1.8 milyon dolar gibi dönemi korku filmleri için görece yüksek bir bütçeyle kotardığı A Nightmare on Elm Street, 25 milyon dolarlık bir patlamayla Craven'ın yüzünü güldürecekti. Midwestern isimli kasabadaki gençlerin uykularında vahşice katledilişlerini ve kasaba halkının Freddy ile ilgili karanlık sırrını konu alan ilk film, temelde herkesin artık aşina olduğu hikayeni bize başarıyla sunuyordu. Film aynı zamanda Johnny Depp'i de devasa bir kan şelalesine çevirmesiyle dikkat çekmekteydi.

Freddy imha metodu:

Freddy gerçek dünyaya çekilir, boğuluşur ve güzelce yakılır. Ardından gereken tek şey, sadece rüyalara karşı durabilecek kadar özgüvenli olmaktır(?)

Unutulmaz Sahne:

Tabii ki filmin "final kızı" Nacy Thompson'un banyoda uyuyakaldığı sahne.




Freddy's Revenge (1985)

Wes Craven'ın özellikle kadroda yer almadığı ikinci film, kasabaya yeni taşınan ailenin oğlu Jesse'yi konu alıyordu. Alışıldık hikayeden farklı olarak Freddy bu defa kurbanının zihnini ele geçirerek, Jesse'yi gerçek dünyada cinayetlerini sürdüreceği kuklası olması haline getiriyrdu. Serinin diğer filmlerinden başarısız bulunan Freddy's Revenge'i özel kılan nokta ise pek çok sahnesinde yer alan ve diğer dönemi korku filmlerinde pek rastlanmayan eşcinsel altmetinleri olsa gerek.

Freddy İmha Metodu:

Terkedilmiş bir santralde içindeki şeytana teslim olurken ortaya çıkan sevgili ve aşkın gücü(?).

Unutulmaz Sahne:

Filmin çok fazla akılda kalan sahnesi bulunmamakta. Son yirmi saniyesinin etkileyici olduğunu söyleyebiliriz.




Dream Warriors (1987)

İkinci filmin görece başarısızlığı yapmcıları yıldırmadı ve 1987 yılında Dream Warriors ile kabus tekrar beyazperdede hayat buldu. Film, Freddy'nin yeni hedefi Kristen'in ve hayatta kalan son Elm Sokağı çocuklarının (last of the Elm Street children) rüya şeytanına karşı verdikleri savaşı konu alıyordu. Bu sefer kabusun adresi ise bir akıl hastanesiydi. Serinin en başarılı devam filmlerinden sayılan Dream Warriors, Freddy Krueger'ın Elm Sokağı'ndan önceki geçmişine de değinmesiyle dikkat çekiyordu (Filmdeki gençlerden birinin de Laurence Fishbourne olduğunu ekleyelim).

Freddy İmha Metodu:

Kusal su. (Klişe ama önceki metodlardan daha akıllıca olduğunu kabul etmek gerek)

Unutulmaz Sahne:

Jennifer'ın televizyon izlerken uyuyakalması ve... "Welcome to Prime Time, Bitch!"




The Dream Master (1988)

Favori Elm Sokağı filmim. Muhtemelen baştan sona seyretmeyi başardığım ilk film olmasından ötürü. Dream Master, 13 milyon dolarlık bütçesi ile serinin en yüksek bütçeli ve en çok hasılat elde etmiş filmiydi (Freddy vs. Jason'ı saymazsak tabii). Üçüncü filmin kaldığı yerden devam eden film, rüya savaşçılarının akıl hastanesinden çıkıp gündelik hayata uyum sağlamaya çalıştıkları bir anda Freddy'nin öfkesini üzerlerine kusmasıyla başlıyor ve şaşılası bir çabuklukta bir önceki filmin tüm kahramanlarını hazin sonlarıyla buluşturuyordu. Freddy'nin yaydığı dehşetle savaşmak zorunda kalan asıl isim ise, kendi halinde bir liseli kız olan Alice idi. Oldukça başarılı kabus sahneleri, sürükleyici aksiyonu ve ilk defa içimize sinen bir "Freddy imhası" ile the Dream Master, bugün de 1988'de verdiği keyfi seyircisine kesinlikle yaşatacaktır.

Freddy İmha Metodu:

Yıkık kilisede Freddy ile dövüşülür, dayak atılır dayak yenilir. En umutsuz anda meşhur tekerlemedeki gizli mesaj çözülür, kabus şeytanına kendni göreceği bir ayna tutulur; geriye tek kalan, şeytanın içinde hapsolmuş ruhlar tarafından yokedilmesini seyretmektir.

Unutulmaz Sahne:

Su yatağı! Kesinlikle su yatağı!





The Dream Child (1989)

Serinin beşinci filmi Alice, Alice'in bebeği ve Freddy üçgeninde seyredecek, olan gene 80ler sonu gençliğine olacaktır. Dream Child, kötü olmasa da Dream Warriors ve Dream Master'dan daha az akılda kalan bir yapımdı. Gene de hakkını yememek gerek, film bekleneni veriyor ve Freddy'nin kendine has kara mizahıyla gerçekleştirdiği sıradışı infazlara doyuyorduk.

Freddy İmha Metodu:

Freddy ana rahmine geri sokulur(!!!)

Unutulmaz Sahne:

Çizgiroman tutkunu gencin Freddy ile kapışması ve infazı.





Freddy's Dead: Final Nightmare (1991)

90lara gelindiğinde Freddy'nin macerasında hissedilir bir stil değişimi kendini gösterecekti. (Kanımca) atmosferi biraz grotesk, gizem öğesi biraz daha ağır basan ve efektleri fazlasıyla geliştirilmiş bir filmdi Final Nightmare. Gene Freddy'nin geçmişine gidiyor, bu sefer hem babası hem de kızı hakkında bilgi sahibi oluyor ve baba kız kavgasının doruklarını tecrübe ediyorduk. 1991'de özel efekt sektörü devrim niteliğinde adımlar atmaya hazırlanırken (Terminator 2 zamanları olduğunu hatırlayalım) Final Nightmare de yeni yeni insanların hayatına giren 3-D kavramına oynayıp oradan kendi çıkışını yapmayı planlamıştı. Filmin Freddy'nin zihninde giden on dakikalık kısmı 3-D idi(Tabii buradaki 3-D'den kastımız; Show TV yılbaşı 3-D'si). Johnny Depp, Alice Cooper gibi isimlerin cameo'ları, Iggy Pop tarafından seslendirilen title şarkısı ve ardından yapılan çizgiroman sequel'i ile Final Nightmare, (aldığı olumsuz eleştirilere rağmen) seyredilmeyi hakediyor.

Freddy İmha Metodu:

Pipebomb!

Unutulmaz Sahne:

Freddy'nin Johnny Depp'in kafasına tavayla vurduğu(!) sahne. Kahkahalarımı tutamadım.






Wes Craven's New Nightmare (1994)

Evet, bu gerçekten farklı. Bu sefer Freddy filmlerini yapan ekibe savaş açıyor! Artık genç katliamına ara veriyoruz. Freddy'nin azılı bir katil değil bir korku filmi karakteri olduğu, bizim gerçekliğimizde geçiyor New Nightmare. Freddy bir şekilde hayat bulup filmlerinin özel efektçilerini, başrol oyuncusunu ve hatta yönetmenini kara listesine ekliyor. Sinema ve gerçek dünya arasında durduğu nokta ile 90ların kült filmi Last Action Hero'yu, mensubu olduğu janra getirdiği özeleştiri ile ise Craven'ın bir sonraki filmi Scream'i akıllara getiren New Nightmare, sadece fikri için bile seyredilmeye değer.

Freddy İmha Metodu:

Freddy yakılır. Yapımcıların bir süre devam filmlerinden vazgeçmesinden ötürü ilginç bir şekilde bu işlevsiz gözüken yol, Freddy laneti için kökten çözüm olmuştur.

Unutulmaz Sahne:

Filmi bir bütün olarak seyretme fırsatım olmadı. Küçüktüm ve filmi çeken kadronun Freddy'den kaçmaya çalışmasından ötürü filmi bir tür "belgesel" sanmıştım (Oltaya gelmişim anlayacağınız).






Freddy vs. Jason (2003)

Son filminden dokuz yıl sonra Freddy'i bir başka 80ler fenomeni ile aynı beyazperdeye taşıyan Freddy vs. Jason, tam beklenildiği üzere bir canavarlar kapışması idi. Artık popüleritesini yitirmiş Freddy, gücünü toplamak için insanların zihinlerine muhtaçtı. İnsanlarda tekrar varlığını hissettirmek içinse seçtiği yol, Crystal Lake'in maskeli devi Jason Voorhees'i kandırıp kendisi için cinayetler işlemesini sağlamaktı. Ortaya çıkan sonuç? İki ölüm makinesinin bitmek bilmeyen güç savaşı, ortalama bir üniversite festivalini doldurmaya yetecek kadar genç cesedi ve doksan dakika kesintisiz adrenalin! Çok şey beklemezseniz sizi fazlasıyla eğlendirecek bir film Freddy vs. Jason. Versus filmlerinin başarısızlığı göz önüne alındığında (Aliens vs. Predator ve utanmadan yapılan sequel'i) amacına ulaştığı rahatlıkla söylenebilir.

Freddy İmha Metodu:

Jason'ın palası ile kafası uçurulur.

Unutulmaz Sahne:

Mısır tarlasındaki partinin ortasında gerçekleşen kapışma. İki azılı katil hem dövüşüyor hem de yoldan geçen gençleri parçalıyorlar, Johnny Depp'in kafasına yediği tavayla yarışacak matraklıkta...





Dizisini düzenli seyretmek nasip olmadığından bu dosyada kendisine yer veremeyeceğim ama sanırım Freddy Krueger hakkında bir fikir edinmeniz için yeterince materyal sunulmuş durumda. Rüya şeytanına 1984'ten beri dört adet şarkı yazıldığını (hatta biri Will Smith tarafından!) da eklemeyi ihmal etmeyelim.
Share This
Subscribe Here

0 yorum:

 
Avaz Avaz Dergisi

izliyorlardı

Avaz Avaz Copyright © 2011 BeMagazine Blogger Template is Designed by Blogger Template
In Collaboration with fifa