12 Kasım 2009 Perşembe

1-Hit Wonder: Blue (da ba dee)


Unutmaya meyilli olduklarımız.



 Günümüzde önümüze sunulanı çabuk tüketme eğilimine sahip olmak hoşgörülen bir şey. Hızlı yiyoruz, hızlı konuşuyoruz, hızlı düşünüyoruz. Aynı zamanda kolaylık ve çeşitlilik gibi kelimeler hızımızla doğru orantılı olarak yaşamımıza entegre oluyor.



Özellikle konu müzik olduğunda artık mesafelerin ve duvarların bizim için pek bir önemi yok. Elde etmek artık çok çok kolay. Bu sebeple de birçok parça yaşamımızdan sadece bir anlık gelip geçiyor, yaşamımızın kısacık bir diliminde sıkışıp kalıyorlar. Yani ne kadar fazla tüketirsek o kadar fazla unutuyoruz.

Unutmaya meyilli olduğumuz şarkıların birçoğunun da etiketi 'one-hit wonder' dır zannediyorum.

Teknik olarak ABD’deki Billboard listesinin en aşağı top 40 seviyesine ulaşan şarkılar birer 'one-hit wonder' dır. Genel anlamıyla ise bu terimi, tek şarkısıyla kısa bir süre için başarıyı yakalayıp sonrasında ortadan kaybolan müzisyenlerin şarkılarına veya bir müzisyenin diğer şarkılarına nazaran çok çok popüler olmuş şarkılarına atfetmekteyiz.

Yukarıda bahsedilen etikete sahip şarkıların kendi içinde bir gücü var. Sanatçıdan bağımsız var olabiliyorlar. Bu güç beni de etkilemiş ki bir süredir bu etikete sahip şarkıları yeniden keşfetmeye çalışıyorum. Bu şarkıların birçoğu gözümün önüne çocukluk anılarımı getiriyor. "Vay be bunları dinliyorduk abi" gibisinden kendi kendime söyleniyorum. Çocukluk sonrası burun kıvırdığım şarkıların ne kadar güzel olduğunu fark ediyorum. Belki biraz klişe olacak ama geçmiş nedense hep güzeldir.

Farklı yönlere sapacağımdan endişe duyarak sadede geliyorum. avaz avaz olarak 'one-hit wonder' taraması yaptık ve bunları da sizle paylaşmaya çalışacağız. Umarım eğlenirsiniz.

İlk parçamız: Eiffel 65 - Blue (da ba dee)


Sene 1999. Milenyuma bir kala olabildiğince çılgın bir parçayı dinlemekteyiz. Parçada bahsi geçenler: mavi yaratıklar, mavi bir dünya, küçük mavi penceleri olan mavi bir ev, hatta ve hatta mavi bir korvet. Her şey mavi ! Her şey saçma !

Her yerde bu parça çalıyor. Metro Hits, Summer Hits vb...toplama albümlerin A yüzünde parçamız adeta demirbaşı. Eğer bu toplamalara verecek paranız yoksa radyodan kasede kaydederdiniz. Bunların dışında parçamızın videosu da Number One TV'nin vazgeçilmeziydi. Video da ne video ama ! Şarkı sözleriyle tamamen uyumlu olmasıyla, o güne kadar pek görülmemiş tarzda 3 boyutlu görüntülerle bezenmesiyle , ucuz aksiyon sahneleriyle video bizi cezbediyor. Tabii böyle olunca parça, benim gibi o dönem çocuklarınında dillerinden düşmek bilmiyor. Sözlerini sallıyoruz genelikle. Ama nakaratı söylemek için dahi olmanıza gerek yok: da ba di da bı day ...

Eiffel 65 adlı İtalyan dans-pop grubu şarkının bu kadar ses getireceğini heralde tahmin etmiyordu. Öyle ki yukarıda hayatımdaki somut etkilerinden bahsettiğim şarkı 17 Avrupa ülkesinde de listelerde 1 numaralı tahta oturmuştu. Sonrasında gruptan birkaç hit daha gelmesine rağmen hiçbiri Blue kadar başarı olamadı. Blue'nun da içinde yer aldığı Europop ve iki pek ses getirmeyen albüm sonrasında grubumuz 2005 yılında tarihin tozlu sayfalarına gömüldü.

Son olarak şarkının akıllara zarar klibi, izlemeden geçmeyin:

Share This
Subscribe Here

3 yorum:

Büşra Mutlu on 13/11/09 1:15 ÖÖ dedi ki...

muhauh çok hüzünlü bi şarkı aslında bu

Adsız dedi ki...

m*ve your body diye bir şarkı daha yaptılar, o da tuttu. uğursuz şarkımdır hatta.

balacan on 13/11/09 6:12 ÖS dedi ki...

şarkıya biterim ama video içimi acıttı resmen

 
Avaz Avaz Dergisi

izliyorlardı

Avaz Avaz Copyright © 2011 BeMagazine Blogger Template is Designed by Blogger Template
In Collaboration with fifa