21 Kasım 2009 Cumartesi

Top 10: Alice in Chains

Geçtiğimiz aylarda kendilerine olan 14 yıllık hasretimizi bir nebze Black Gives Way to Blue ile gidermeyi başardı Alice in Chains.   

Grup, birbiri ardına çıkardığı single'lar ile adından söz ettirmeyi -90'lı yıllarda olmasak da- hala başarıyor. Nitekim grup şimdiden üçüncü single 'Your Decision' ı İngiltere'de piyasaya sürmüş durumda.

Ama dikkat çekici bir nokta var. Single hala ABD'de yayınlanmamış. Single'ın öncelikle İngiltere'de piyasaya sürülmesinin sebebi grubun Avrupa turunda olması. Hollanda, Belçika, Almanya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, İtalya, İsviçre ve İngiltere grubun uğrayacağı duraklar arasında. Evet, yine bir grubun listesinde Türkiye ismini göremiyoruz maalesef.

Biz de kahrolmuşluklar içerisinde önceden hazırladığımız listeyi takdim ediyoruz. Layne Staley'i, 90'ları, Seattle'ı, ölümsüzleri yad etmeye çalışıyoruz. Buyrunuz:

10-Got Me Wrong

Alice in Chains'in adına yaraşabilecek EP'si SAP'ın 2.parçası. Ayrıca Clerks filminde de çalarken duyulabilir. Yanlış anlaşılmayı, kadın erkek ilişkilerini bir parça bu kadar güzel ve naif biçimde anlatabilir heralde.

"Sweetness doesn't often touch my face"



9- Bleed The Freak

Nakaratı Layne'in sesi ile özdeşleşmiş AIC parçalarından biri. Facelift'in en vurucu şarkılarından. Hayatınızın içine edenlere, size vurup kaçanlara nefret kusmanın en sanatsal yolu.




8- Love,Hate,Love

1991 tarihli Seattle, Moore Theatre konserinde Layne'den bir alıntı: " This song is about pain. It's called Love, Hate, Love" AIC diskografisinin en bunalım şarkısı. Yavaş yavaş ilerleyip sinsice kanınıza giren cinsten. Sevmeyi ve sevilenden nefret etmeyi eşsiz bir biçimde dile getiren şarkı; gerek gitar solosuyla, gerek vokalleriyle birbirini tamamlıyor.

" I want to peel the skin from your face before the real you lays to waste "



7- Rooster

Vietnam Savaşı'nın somut etkileri üzerine kurulu bir şarkıdan fazlası. Dinlemeye başladığınızda sizi 2 dakika boyunca zarifçe buyur eder. Ardından Layne girer: "You know he ain't gonna die" Bu kısımdan sonra başka bir şarkıdır karşınızdaki. İnişlerle, çıkışlarla dolu kendini kolay ele vermeyen...




6- Down in a Hole

"Bury me softly in this womb", "See my heart I decorate it like a grave" ," I’d like to fly,but my wings have been so denied"...

Bu sözlerden fazlasına ihtiyaç yok zannediyorum.




5- Man in the Box

AIC'ye listelerde başarı getiren ilk şarkı. Talk box'lu gitar riffi ve solosu belleğimize bir daha çıkarılmamak üzere kazınmış durumda. Şarkı sözlerinin Layne'e ait olduğu kendini belli ediyor:

"I'm the man in the box, buried in my shit"



4- Them Bones

Layne'in avaz avaz bağırışlarıyla açılıyor şarkı. Sert ve sorunlu. Bir derdi var bize anlatmaya çalıştığı. Hepimiz birkaç kemik parçasından ibaret olmayacak mıyız?



3- Brother

AIC'nin gizli saklı kalmış parçalarından. Heart grubundan Ann Wilson konuk vokal olarak yer alıyor. Layne, Jerry ile Ann Wilson'ın vokal uyumları harikulade. Daha fazlasını yazmak isteyip de yazamıyorum maalesef.



Ne yazık ki Ann Wilson ile söylenmiş bir Brother videosu bulamadım ama şarkının unplugged performansı da çok iyidir.

2- Nutshell

Bitap düşmüş savaşmaktan, kendi olamayışından, yalnızlığından... 4-5 gitar akoru üzerinde vücut buluyor hepsi. Sözler parçaları bir araya topluyor. Son kısımda gitar solosu geliyor. Gitar bizle konuşmaya çalışıyor ama dilinden anlayabilenler nadir. Ama Layne sözleriyle bize tercüme olmuştu zaten.

"We chase misprinted lies, we face the path of time"



1- Would?

Listenin diğer basamaklarını oluştururken zorlansak da bir numara çok önceden belliydi. Eminim benim gibi birçok Alice in Chains fanının da bir numarası aynıdır: Would?

Şarkı olabildiğince pes bir bas gitar riffiyle açılır. Şarkının genel karakteristiği de bas gitar etrafında şekillenmiş gibidir. Ağırbaşlı, derin ve gizemli... Davul muazzam bir biçimde bas gitara eşlik eder. Gitar bu ikilinin uyumundan çekinmiş olsa gerek bir adım geride durmayı tercih etmiştir. Layne ise nakarattaki vokalleriyle bizim gözümüzde ölümsüzdür artık, aynı zamanda kendi mezarını şarkının içine inşa etmiştir bir nevi.

"Am I would, could you?"

Andrew Wood'un beyaz ölümünün ardından yazılan şarkı günümüzde daha fazlası ifade etmekte. Layne Staley, Kurt Cobain, Kristen Pfaff ve daha niceleri...

Share This
Subscribe Here

4 yorum:

Arel Koray Nalbant on 21/11/09 7:44 ÖS dedi ki...

no excuses nerdedir ö.f.k?

koray

snw on 21/11/09 7:51 ÖS dedi ki...

Gerçekten yahu, No Excuses yok.

troublegumm on 21/11/09 8:06 ÖS dedi ki...

bu sorunun geleceğini önceden tahmin ediyordum. no excuses birçok harika alice in chains şarkısından biri. got me wrong ile ikisi arasında muallakta kaldım. sonuçta da got me wrong'u tercih ettim. kişisel bi liste oldu ne kadar avaz adına bu işi yapsam da. don't follow, angry chair, sea of sorrow, we die young, dirt, rotten apple gibi parçalarında listede yeri yok maalesef. ama her birinin ben de yeri ayrı,her birine karşı da bir kusur ettiysem affola.

bsidesaredelicious on 22/11/09 3:19 ÖS dedi ki...

AIC olunca 10a indirmek baya zorlar:)

bu arada ne efsane bir unpluggeddır o.

 
Avaz Avaz Dergisi

izliyorlardı

Avaz Avaz Copyright © 2011 BeMagazine Blogger Template is Designed by Blogger Template
In Collaboration with fifa