20 Ekim 2009 Salı

Göz Ardı: Eren Kazım Akay

İşte yepyeni bir bölümle karşınızdayız. Bu bölümde çok yetenekli ve çok iyi işler çıkarmış ama hak ettiği üne ulaşamamış isimleri okuyacaksınız. Bu isimlerin neden daha ünlü olmadıklarını beraber sorgulayacağız, haddimizi aşıp neler yapmaları gerektiğine dair yorumlarda bulunacağız.

Bu bölümün ilk konuğu Eren Kazım Akay. Ezel Akay'ın kardeşi. Sanat dünyasında çok fazla akraba var; yeteneğin genetik olacağına inandıracak kadar çok. Kardeşler, baba-oğullar, ana-kızlar... Yalnız fark ettiniz mi, akrabaların biri hep ön plana çıkıyor hep. Thom Yorke'un kardeşi Andy Yorke iyi bir sese sahip olsa da kalbur üstü bir müzik yapsa da olmuyor, bir türlü ünlenemiyor. Kylie Minogue'un kardeşi Dannii'nin de çok seksi olması ama ablası kadar seksi olamadığı için, daha az ünlü olması gibi. Eşit derecede üne kavuşanlara örnek olarak Noel ve Liam Gallagher geldi aklıma. Gerçi Noel olmasa Liam da olmazdı ya, neyse...

Akay ailesi de bölye, birden fazla sanat adamı çıkarmış durumda. En büyük çocuk, Ezel Akay film sektöründe kendi yerini elde etmişken diğer iki kardeşi de evlerinde boş boş oturmamış, kendi çaplarında müzikle uğraşmışlardır. Ama ne olduysa yıldızı parlayan bir tek büyk çoçuk olmuş. Bu yazının baş kahramanı, Eren Kazım Akay, ortanca kardeş. Az sayıda insan biliyor ama en az ağabeyi kadar ünü hak ediyor.

Eren Kazım Akay, bugüne kadar çeşitli projelerde yer aldı. Ama onun tarafımca ve hayranlarınca tanınmasını sağlayan tek albümü Turkuaz Patlıcan oldu. 2000 çıkışlı bu albümle yollarımız 9 yıl sonra kesişti belki ama albüm, anında tüketmelik değil, arşivlik olduğu için yepyeni bir işmiş gibi göründü gözüme. Gerçi ilk dinlediğimde albüm kulağıma çok yabancı geldi. Nedeni muhtemelen Türkçe sözlerle böyle bir müzik beklemiyor olmamdı. Oysaki tam da Türk popu yapıyordu adam. Ama bunun içinde punk da (sözler özellikle) var, funk da, rock da... Dünyalı melodiler, Türkçe sözlerle harmanlanmış ve sunulmuş. Ve böylece içinde tabii ki de bir arabesklik de barındırır olmuş. Daha ne olsun?

Sonra şahane sayılabilecek şarkıları, başarılı düzenlemeleri, sanatçının kirli vokali gönlümü çaldı.
Turkuaz Patlıcan, Kalan Müzik etiketiyle girmiş piyasaya. Hiç şaşırmadık çünkü bir ara nerede başarılı ama ünsüz isim varsa herkes bu plak şirketine başvuruyordu. Albümün geneli başarılı şarkılarla dolu olsa da benim iki favori şarkım var. Başım Boş ve Hop Hop Hop. İkisinin de sözleri şahane ve yanında çok başarılı melodilere sahipler. (Hop Hop Hop'un klibi az aşağıda.)

Biraz inceleme fırsatı bulanlar, Ezel Akay'ın Neredesin Firuze filminin müziklerinin Eren Kazım Akay'ın ve diğer kardeşi Ender Akay'ın çalışması olduğunu görmüştür. Özellikle Ender Akay'ın düzenlemeleridir o albümü o kadar eğlenceli kılan. Eren Kazım Akay'ın ise albümünde de yer alan Gaip Yol isimli şarkıyı Burcu Güneş seslendirmişti, oldukça başarılıydı.

Neden yeterince üne kavuşmadığını da konuşalım biraz. Anladığım kadarıyla ünlü olmak için pek de hevesli biri değil Eren Kazım Akay. Öyle ki, Roll dergisine verdiği röportajda arkadaşlarıyla çaldığı müzikleri başkaları da dinlesin mantalitesinde olduğunu ifade ediyor. Kendi halinde bir şeyler yapmaya çalışan bu adamın müziği de kendi halinde. İddialı olmamaya çalışılmış belki ama oldukça iddialı bir iş çıkmış ortaya. Ama genelde iyi iş yapan Türk özgün müzik üreticilerindeki düşünce burada da kendini gösteriyor. Ben işimi yaparım, iyi bir işse kıymeti bilinir ve yıllar içinde daha da değerli hale gelir. Doğru bir düşünce mi? Tartışılır. Ama daha fazla insanın biliyor ve seviyor olaması da iyi olabilirdi.

Neyse, Eren Kazım Akay'ın sitesinde yeni albümün çıkacağına dair haberler var. Umarız gerçekleşir ve daha fazla insana ulaşır. Meraklısı için: erenkazimakay.dinozoruz.com


Share This
Subscribe Here

0 yorum:

 
Avaz Avaz Dergisi

izliyorlardı

Avaz Avaz Copyright © 2011 BeMagazine Blogger Template is Designed by Blogger Template
In Collaboration with fifa