1 Aralık 2009 Salı

Yıl Dönümü: Regina Spektor


Bundan 10 yıl önce müzik piyasasına tam da bugün giren Regina Spektor üzerine:

İnsanlara altı dil öğreten bir Sovyet eğitim sistemine olan inancımı; Rus pazarında elindeki; plastik saplı, kalitesiz büyütecin camının çizilmez olduğunu iddia eden adamı dinledikten sonra yitirmiştim. İnsanın kanını kaynatan, dik ve onurlu durmasını sağlayan; marşı, askerleri ve mimarisi olan bu birliğin dağılmasının önemini yıllar sonra fark edecek kadar ufaktım o yıllarda.

Sovyetler vatandaşı insanların; son derece kültürlü, tevazu sahibi ve dalgın bakışlı kimseler olduğuna ise inanmayacak kadar Çeçenistan hikayesi dinledim. Gözümde bütün Sovyetler'in Ruslar'dan oluştuğu yanılgısı olduğu müddetçe; nerede "Doğu Avrupa" sözü duysam, votka içmekten başka eğlencesi olmamak bir yana, yaptığı başka bir iş bulunmayan insanlar gelir aklıma.

Sovyetler Birliği'nde aydın olmak nasıl bir histir bilmiyorum. Açıkçası kendi ülkemde bile, aydın olmanın nasıl bir his verdiği konusunda en ufak tecrübem yok. Bütün bu yoksunluğuma rağmen Regina Spektor'ın doğduğu ailenin ülkesinin aydın ve kalburüstü kesiminden olduğunu anlayabiliyorum. Bir sanatçının hayatını okurken ailesinin de sanatla ilgilendiğini öğrenmek nedense o insanın sanatını bir anda gözümde değersizleştirir. Tesadüflerden yoksun, sanki tamamen öyle olması gerektiği için olmuş gibi gelir bu insanların üretimi. Babası doktor olduğu için doktor olan ya da sıkça karşılaştığımız öğretmen ailelerindeki kadar normaldir aslında bu insanların sanatçı olmaları. Haksızlık ettiğimi kendime ispatlamak içinse bu insanların yapıtlarına normalde harcayacağımdan daha fazla vakit harcarım. Sonuçta edindiğim fikir yine de; Regina Spektor'ın babasının fotoğrafçı, annesinin de müzikolog olduğu için bir sanatçı olduğudur.

Regina Spektor, üzerinde iki saatlik okuma yaparak hazmedemeyeceğiniz kadar yenilikçi bir müzisyen. Ruhsuz bir müzik yapmasını bekleyenleri hayal kırıklığına uğratacak tarzı var Regina Spektor'ın. Bazı şarkılarındaki alaycılığı ve ironiyi sezmek için İngilizce bilmeye bile gerek duymayacaksınız. Sovyet eğitim sisteminin hiç değilse bazılarını iyi yetiştirdiğine inanmam, Regina Spektor'ı tanımam ile başlar. Bundan tam 10 yıl önce yaptığı demo çalışması ile müzik piyasasına giren bu ismi hiç tanımayanların "Fidelity", bu şarkıyı az da olsa bilenlerin ise "Better" ile dinlemeye başlamalarını tavsiye ederim. Müzik piyasasındaki 10. doğumgünün kutlu olsun Regina.
Share This
Subscribe Here

0 yorum:

 
Avaz Avaz Dergisi

izliyorlardı

Avaz Avaz Copyright © 2011 BeMagazine Blogger Template is Designed by Blogger Template
In Collaboration with fifa