7 Ekim 2011 Cuma

Oradaydık: Yeni Medya Düzeni Konferansı 2011



Değişen medya için ikinci kez


Geçtiğimiz çarşamba Lütfi Kırdar Kongre Merkezi ikinci kez Yeni Medya Düzeni Konferansı'na ev sahipliği yaptı. Ve pek tabii geçen sene olduğu gibi bu sene de konferansta yerimizi aldık.

  • Bu senenin bir öncekinden çok daha farklı olacağı daha kongre merkezine adım atar atmaz fark ediliyordu. Bir önceki seneye göre çok daha kalabalık olmasının yanı sıra katılımcılar arasında gençler ağırlıktaydı. Geçen seneye kıyasla çok daha az takım elbise, fazlasıyla spor ayakkabı gördük.
  • İlk konuşmacı Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales'di. Konuşmasında genel itibariyle Wikipedia'ya ve onu işler kılan temel dinamiklerine daha yakından bir bakış sunduğu söylenebilir. Herhangi bir konu üzerine çok daha derin ve ayrıntılı bilgiler içeren Wikia'lar konuşmanın ilginç noktalarından biriydi. Öyle ki yaklaşık altı dakikada bir, yeni bir tanesinin ortaya çıkışıyla bilginin geleceği sorgulamasında dikkate alınmaya değer bir noktada oldukları söylenebilir.
  • Tim Draper günün en iyi konuşmacılarından biriydi. Güler yüzlülüğü, rahatlığı ve espirileriyle yatırımcıdan çok bir şov insanı izlenimi yarattığını da söylemek mümkün. Konuşması boyunca girişim sürecine yatırımcı gözünden bir bakış sundu ve dikkat çekici bir girişimin nelere sahip olması gerektiği hususunda bolca ipucu verdi. Söz konusu öneriler arasında şüphesiz en iyisi asla değişmeyecek gibi duran şeylerin üstüne gidilmesi gerektiğiydi. Postanenin yerini Hotmail'e, kütüphanenin Google'a, mahallemizin de Facebook'a bırakması örneğini unutmak mümkün olmayacak.
  • Günün en sönük isimleri Brian Wong ve Alan Chen'di. Brian Wong'un konuşması çoğunlukla Alibaba.com sunumu tadında geçerken Alan Chen'in konuşmasında odağı bulmak pek kolay değildi denebilir. Yine de ilerleyen süreçte iş aramak yerine kendi işimizi yaratıyor olacağımız öngürüsünün ve oyunların her zamankinden daha hızlı bir şekilde yükselişe geçtiği ifadesinin altını çizmekte fayda var.
  • Anlatım tarzı ve dinleyicilere sunduğu içerikle günün yıldızı tartışmasız Tom Chatfield'dı. Kısaca, multitasking'in standarda dönüştüğü günümüzde ilgi kazanmanın değeri ve yollarını anlattı. Saydığı maddelerin her biri başlı başına yepyeni bir yazı konusu olabilecek nitelikte, dolayısıyla ifadesi zor. Kendisiyle alakalı olarak yapılabilecek en iyi şey gözünüzü üzerinden ayırmamak olacak.
  • Günün en beklenen ismi Julian Assange gerçek bir hayal kırıklığıydı. Gördüğümüz kadarıyla Assange takip etmesi ve yönlendirmesi çok kolay bir konuşmacı değil; konuşmasının akışını kontrol edemiyor. Dolayısıyla kendisinin sahnede olduğu sürecin oldukça iyi yönetilmesi gerekiyordu ama ne yazık ki bu anlamda yeterince başarılı olunduğunu söyleyemeyeceğiz. Sonuçta, Assange'ın konuk edildiği bir konferansta konunun politikaya kayması bir dereceye kadar kabul edilebilir olsa da "Julian, peki ya bürokratlar nasıl insanlardır sence?" sorusunun herhangi bir mantıklı açıklaması olabileceğine inanmak zor. Medyada ve bilgide demokratikleşmeye gelecek olursak, öğrendik ki Julian Assange'ın zihnindeki çözüm bilginin mümkün olduğunca çok sayıda ve farklı perspektiflere sahip, farklı kaynaklardan sağlanıyor olması. Her türlü medyada yerelliğin ve kendi bakış açını sunabilmenin önemi konuşması süresince ısrarla altını çizdiği noktalardan biriydi. Doğruların can yakıcı olabileceğine ikna olmuş olsa da ifadesi hususunda herhangi bir çekincesi olmadığını açıkça gösterdi.
Bu sene bir öncekine kıyasla daha sönük bir YMD yaşamış olsak da keyif almadık diyemiyoruz. Kısacası, bir sonrakinde görüşmek üzere!

Görseller: ntvmsnbc.com
.
Share This
Subscribe Here

0 yorum:

 
Avaz Avaz Dergisi

izliyorlardı

Avaz Avaz Copyright © 2011 BeMagazine Blogger Template is Designed by Blogger Template
In Collaboration with fifa