21 Aralık 2010 Salı

2010: İnci Sözlük


Yıllardır arıyorum bulamadım. Caps var mı? 



Nutella yerken, sandalyeden kahkahalarla düşenlerin nemesisi 2010 yılına damgasını vurdu. Televizyon programlarına "adını vermek isteyen izleyici" olarak katılan İnci, anonimliğin kitabını Türkçe yazdı. Bursa'dan gelen gol haberi, merhaba ben x sorularınızı alıyorum ve adam haklı beyler. İnci Sözlük /b/'nin Türkiye uyarlaması olarak, adaptasyonlar ülkesinde bir inci oldu.

Neden Değerli: İnternetin sadece sanal olmadığını, bilgisayar başındaki bir kitlenin yapabileceklerinin sanılandan çok daha fazlası olduğunu gösterdi. Benliğin silinip yerini isimsizler topluluğuna bıraktığında ortaya çıkan kollektif zekayı ortaya koydu. İnternetin bir çeşit bilinçaltı olduğunu gösterdi.

Neyi Değiştirdi: Türkiye'de internet algısını kökten değiştirdi. 2010 Türkiye'de internet yılı olduysa bu inci sözlük, facebook ve wikileaks sayesinde oldu. Dışardan sürekli olarak empoze edilmeye çalışılan belirli ögelerin aslında o kadar da benimsenmediğini gösterdi. Nutella yemek bir marifet olmaktan çıktı.



2011'de Ne Alemde: İnci Sözlük'ün devam edip etmeyeceğinin belli olacağı sene 2011. Giderek bilinmesinin neticesinde yozlaşarak /b/'nin yaşadığı kansere mağlup mu olacak? Sadece maskülen bir dilin aşırılaştırılarak kullanıldığı bir platform mu yoksa gerçek bir internet hareketi mi olup olmadığını 2011'de öğreneceğiz. 2011'in bu kapalı kutu oluşunu yine İnci jargonu ile açıklamamız gerekirse: Beyler açmayın dedeler var.
Share This
Subscribe Here

0 yorum:

 
Avaz Avaz Dergisi

izliyorlardı

Avaz Avaz Copyright © 2011 BeMagazine Blogger Template is Designed by Blogger Template
In Collaboration with fifa