''Time'' biraz haklı sanki..
The Social Network'ün hikayesi asosyal bir kişiliğin intikamı kıvamında bir algı yarattı aklımızda. Hırs, günümüz bireyindeki aşınma, bir yandan da bu herifin dünyanın en popüleri ve en genç zengini olmasının yarattığı ironi... Hikaye bu kısmıyla biraz havada ve fazlasıyla masum gibi. Tüm bunların arasında kaçırdığımız bir nokta var: ''ağ toplumu'' fikri. Küreselleşen dünyada hangi fikir bu kadar dahice olabilirdi açıkçası düşünemiyoruz. Hele bu fikrin çoğu fenomen gibi tesadüfen kendini yaratması, işte bu korkunç.
Neden değerli?: Dünyada 2010 verilerine göre 582 438 460 kullanıcıya ulaşmış bir şeyden bahsediyoruz. Türkiyedeki 35 milyon internet kullanıcısının 24 milyonuna ulaşmış bir şeyden. Bu sayılar bize gösteriyor ki, internete bağlanmak ve facebook'a girmek artık yakın anlamda.
Size kendinizi ait hissettiğiniz bir ortamı, kendi ağınızı, kendi beğenilerinizi kısacası kendi profilinizi sağlıyor dolayısıyla başında geçirdiğiniz ortalama süre gün geçtikçe artıyor.
Şirketler için müşteri profili, beğenileri, tercihleri ve ürünler ortada. Daha az çabayla daha çok kişiden hızlı dönüş almak mümkün. Doğal olarak Facebook online reklam pazarında açık ara önde.
Neyi değiştirdi?: Bu dahice fikir, biraz da iştah kabartıcı olacak ki ''like'' denen bir kavramı getirdi hayatımıza. Sevdiğimiz albümden yeni çıkan bir ayakkabı modeline kadar her şeyi ''like''ladığımız bir dünya... comment yollamak kadar çetrefilli ve değerlendirmeye muhtaç da değil üstelik. Sayaçta bir tık attırmanız yeterli. Mağazanın önünden geçerken vitrinde gördüğünüz bir ürünü mobil olarak likelayacağımız günler uzak değil gibi. Zira tüm bu olanlar 3-4 yıl önce öngörülemeyen bir gelişmenin sonucu sadece. Facebook, geleneksel medya, iletişim ve reklam algısının üzerine düşmüş bir vaka durumunda.
2011'de ne alemde?: Kimilerimiz için arama motoru işlevini de üstlenmekle yetinmeyen Facebook, Gmail'e rakip olacak yeni bir e-posta servisini çıkarmaya hazırlanıyor. Bu kez iletişim anlayışımızı kökten değiştireceği iddiasında ve bu yolla reklam payını arttırmanın peşinde.
Facebook'un CEO'su ve ''yılın adamı'' Mark Zuckerberg, 21 Nisan 2010 'da San Francisco'da bir konferansta konuşuyor:
f8conference on livestream.com. Broadcast Live Free
0 yorum:
Yorum Gönder