17 Nisan 2011 Pazar

Smells Like Teen Spirit'i Nasıl Bilirsiniz?

Come out and play, make up the rules





Bazılarımızın grunge'ın milli marşı ilan ettiği Smells Like Teen Spirit nasıl başlar? Load up on guns, bring your friends.




Ama 20 yıl önce bugün, Seattle'daki OK Hotel sahnesinde ilk kez çalındığında böyle başlamamıştı: Come out and play, make up the rules.




Bazılarımızın yaşı ilk kez çalındığı günleri hatırlamaya yetmese de, bir şekilde hayatına Nirvana'yı dahil etmiş herkesin en sevdiği şarkılardandır Smells Like Teen Spirit. 90'ların 80'lerden her şekilde farklı olacağını ilan eden ve bunu uygulamalı olarak gösterendir. Her ne kadar bizde kumsalda ateş yakıp, Akdeniz Akşamları'nı çalmak daha kabul gören bir sebepse de, Smells Like Teen Spirit koca bir kuşağın gitar çalmaya heveslenme sebebidir.

Üzerinden yirmi geçtiğine inanmak zor. Halbuki dilinize utanmadan takılan veya bir mısrasını unuttuğunuzda içinizi deli gibi kemiren yeni bir şarkı gibi. Nasıl olur da üzerinden bunca yıl geçmesine rağmen eskimez? Belki Kurt Cobain çok genç yaşta öldüğünden. Onun gibi Smells Like Teen Spirit de 27 yaşında takıldı kaldı. Ya da sevenleri, kaç yaşında olursa olsunlar, hala kendilerini genç hissettiğinden, içlerindeki heyecanı henüz tüketmediğinden.

Sebebi ne olursa olsun, Smells Like Teen Spirit artık bir marş olmanın ötesinde bir klasik, bir efsane. Hepimizin hayatlarında bir dönem soundtrack olmayı hakkeden efsanelerden. Ama her zaman coşturan değil, bazen hüzünlendiren:



Ayrıca şunu sormazsam olmaz. "Load up on guns, bring your friends" sizce de daha güzel olmamış mı?
Share This
Subscribe Here

0 yorum:

 
Avaz Avaz Dergisi

izliyorlardı

Avaz Avaz Copyright © 2011 BeMagazine Blogger Template is Designed by Blogger Template
In Collaboration with fifa