5000 yıldır yerinde sayan bir insanlık
Retro modasında kantarın topuzunun kaçtığı bir dönemden geçiyoruz. Kediler geri döndü. Nereden? Bugün devrim ateşinin kasıp kavurduğu Mısır'dan.
Eski Mısır'da kedilere verilen önem malum. Kedi öldürmenin cezasının idam olduğu Mısır toplumunda kedilerin büyük bir ağırlığı vardı. Rivayet odur ki Mısır ordusuna karşı kedileri göndererek savaşı kazanan muzaffer komutanlar bile olmuştur.
Bugün facebook profillerinde "duygusal" insanların vazgeçilmezi olan kedileri görmeyeniniz yoktur. Bir profil resminin etrafında kedi varsa işte orada "like" bağışları da vardır. Kedi, facebook'la birlikte alındığında insanın tasvip duygusunu provoke eden bir yapıya sahiptir. Bu "like" sarfiyatından anlaşılan da odur ki; kedi tıpkı Eski Mısır'da buğday depolarını farelerden koruduğu zamanlardaki gibi bir bereket alametidir.
Caturday'lerden bahsetmek de bir farz. Öncelikle uyaralım Caturday, Eski Mısır'ın kedi tanrısı Bast'ın övüldüğü günler değil. Caturday /b/'den başlayan bir internet fenomeni. Bugün yine çeşitli sosyal ağlar vasıtasıyla hepimizin karşılaştığı "lolcats" fenomeninin çıktığı yer. Her Caturday dünyanın dört bir yanından insanlar kendilerini kediler üzerinden ifade ediyorlar. İletişim devrimi mi dediniz? Kedilerin sağlığına duacı olmalıyız.
Ve belki de en acıklı olan hikâyeye geliyoruz: Kedisi çalınanlar. Kedi hırsızlığı Perdix Pretioza mahlasıyla 21. yüzyılın halk ozanı olmaya namzet Murat Akay'ın gündeme getirdiği bir vaka. Bu durumdan mağdur olmuş sessiz bir kitlenin sesi olmayı "Kedimi Çaldılar" şarkısı ile başaran Perdix Pretioza hâlâ sessizlerin çığlığı olmayı "Kelim Ben", "Para İstiyorum" gibi şarkılarıyla sürdürmekte. Kedi hırsızlığı en az banka hortumlamalar kadar insanların hayatını etkileyen bir suçtur. Bu konuda herkesten temkinli ve bilinçli olmasını rica ediyoruz.
Kedilerin gündelik hayatlarımızdaki yerinin önemini bize bir kere daha hatırlatan, Adnan Oktar'dan bahsetmemek hiç olmaz. Kendisi insanların düşünceleri ve hisleri üzerindeki engin bilgisi ve hemhâl oluşu sayesinde "kedi canlı" olmayı dokuz canlı olmak anlamının ilerisine taşıyabilmiştir. Kendisinin söylediklerinden ilham alınarak yazılmış bu şarkıyı paylaşmayı da borç biliyoruz:
Kedileri köpeklerle mukayese eden densizler bugün karanlık odalarında acı çekmeye mahkum oldukları için sevinmeliyiz. "İnsanlığın en eski dostu" hurafelerini "nankör kedi" gibi karalama kampanyaları ile desteklemeye çalışan bu ahlaksızlara insanlığın en eski mesleğinin toplum gözündeki yerini hatırlatmakta yarar var. Siz siz olun kediyi, köpekle yanyana getirmeye çalışan "catdog" gibi ucubeliklere iltifat etmeyin. Tarih elmayla armutu kıyaslayanların bedbahtlıklarıyla doludur.
0 yorum:
Yorum Gönder