17 Şubat 2011 Perşembe

Timuçin Esen Mayhoş'la Geliyor

Oyuncudan şarkıcı olur mu? 


Türkiye'de yıllardır cevap arıyormuşçasına sorulan retorik bir soru olduğu için bu yazıda Timuçin Esen bağlamında bir cevap bulamayacaksınız. Önyargı-tecrübe soslu genellemeler ukalaların ilgi alanıdır.

Hırsız Polis dizisi ile Türkiye'nin Çınar rolünde tanıdığı ve sevdiği Timuçin Esen'in ilgi alanının ve hayallerinin aslında beyaz camdan ibaret olmadığını hayranları ve takipçileri biliyordu. Sanatçı Karasamba grubuyla sahne alıyor ve cover parçalara repertuarlarında yer veriyordu. Geriye kalanlar da oyuncunun 25 Şubat'ta tanıtımı yapılacak "Mayhoş" albümü ve Kapalıçarşı dizisindeki performansından bunu öğrenmiş oldu.

Camia içerisinden birileri ne zaman disiplinlerarası çalışma kararı verse arkasında büyük bir destek görür. Bu destek, sanatçı tökezleyip düşene ya da bir yerden sonra kendi başına bisiklet sürmeyi öğrendiği kanaati kazanılana kadar devam eder. Ancak medya pompalaması da bir yere kadar gider. "Reklam kokan hareketler"e aşina bir tüketici kitlesi üzerinde bu tarz pohpohlamaların başarısı çok kısıtlı kalır. Çoğunlukla da geri teper.

Timuçin Esen bir an için bu korkuları yaşattı. Kendisinin müzik üzerine yaptığı üretimi ele alırken doğan bu çekingenlik neyse ki uzun sürmedi. İnternet ortamında bulabileceğiniz Karasamba cover'ları ve Kapalıçarşı dizisindeki performansıyla Esen, Mayhoş konusunda şüpheleri dağıttı.

"Mayhoş" üzerinde iyi çalışılmış bir albüm. Prodüksiyon ve post-prodüksiyon aşamalarındaki ciddiyet ve planlılıktan bunu söylemek mümkün. Timuçin Esen'in mainstream şarkıların cover'larını yaptığı videolardan edinilecek izlenim de Esen'in çıkarttığı albümün de aynı kalibrede olmasını arzuladığı. Bu umut verici bir durum. Çoğunlukla Esen'in öyküsü ile paralel giden isimlerin adı duyulmaması için özel çaba sarfedilen müzik grupları ile haşırneşir olmaları akıllara Türkiye'de sanatçıların fildişi kule takıntısını getirir. Timuçin Esen bunun için çabalamıyor, Esen müzikal üretiminin bilinmesini istiyor. Bu da Mayhoş'u olumlu bir şekilde ele almayı mümkün kılıyor. Hırsız Polis dizisinde de bir anda geniş kitlelerin gündemine oturunca kendisi, mütevazı kişiliğiyle ve ciddiyetiyle tanınmıştı. Lansman tarihi yaklaşırken akıllarda bulunması gereken artılar bunlar.


Öte yandan Yola Devam şarkısı ve Esen'in yine kendisinin çektiği klibi bir devrim niteliği taşımıyor. İlk klibini kendisi çekmek isterken Esen'in aklındaki düşünce aşina olduğu iki alanın birleştiği noktada rahat dans edebileceği düşüncesi miydi? Klibin vasat bir yerli rock grubunun çekeceği herhangi bir klipten farksız olması gerçek bir hayal kırıklığı. Zira Timuçin Esen'in oyunculuk kariyerinden kaynaklanan bir beklenti var. Gönül Yarası'ndaki karakteri dolduruşu, yaptığı farklı bir işte yine kendisinden bekleniyor. Bu bakımdan Esen'in bir "başarı laneti" ile boğuşmak durumunda olduğunu söylemek mümkün. Allah başka dert vermesin.



Klibin yanı sıra şarkının da, Kapalıçarşı dizisi için söylediği " Kadere Karşı"yla kıyaslandığında devede kulak kaldığı da ne yazık ki başka bir gerçek. Eğer gerçekten ana akıma uygun bir iş yapmak niyetindeyse Esen'in böyle bir çıkış yapması medya desteğine muhtaç bir adım. Öte yandan Timuçin Esen'in izleyiciler ve potansiyel dinleyicileri gözünde geniş bir kredisi olması "sonun başlangıcı" yorumları yapmak için çok erken olduğunu gösteriyor.

Albüm hakkında "çok mayhoş bir çalışma geliyor" diye yorum yapmak spor medyası kısırlığında bir banallik olacaktır. Öte yandan Mayhoş'un Türkiye'de devrim niteliğinde bir albüm olması da beklenmiyor. Timuçin Esen sinemadan müzik dünyasına kalburüstü bir transfer olacak mı olmayacak mı? Esas soru bu. Bu bakımdan Mayhoş'un diğer şarkılarını da beklemek lazım ve 25 Şubat tarihi de bu yüzden önemli.
Share This
Subscribe Here

0 yorum:

 
Avaz Avaz Dergisi

izliyorlardı

Avaz Avaz Copyright © 2011 BeMagazine Blogger Template is Designed by Blogger Template
In Collaboration with fifa